Vandrovní manýra

20. květen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Třiatřicet ostravských zastupitelů je právě teď na šestidenní pracovní cestě v Anglii. Mají takové hromadné pobyty zastupitelů v zahraničí nějaký význam nebo jde o pouhý výlet za peníze daňových poplatníků?

0:00
/
0:00

Ostravští zastupitelé jsou svými hromadnými výjezdy do zahraničí pověstní. Už v roce 1998 byli Drážďanech, o rok později v Lotrinsku, v roce 2001 v Irsku a před dvěma lety znovu v Německu a také v Belgii. Obvykle se takové cesty zúčastní kolem třiceti volených zástupců lidu a obvykle taková cesta stojí přibližně 1,5 miliónu korun. Znamená to, že ostravští zastupitelé už v cizině procestovali kolem osmi miliónů korun.

Z pohledu rozpočtových možností třetího největšího města republiky je to zanedbatelná částka. Řadový občan však právem povytáhne obočí. A nejen kvůli penězům. Je tady i pověstný vyšší princip mravní. Ostravským zastupitelům ale asi takový princip nic moc neříká. Mnozí z nich tvrdí, že je lepší jedenkrát vidět než stokrát slyšet. Svatá pravda! Přesto má taková argumentace drobný háček. Opravdu nechápu, proč musí zahraniční zkušenosti nasávat přes třicet lidí! Skutečně by nestačilo, kdybych jich bylo třeba jen pět, tak jak to praktikují v jiných městech? Těch pět by přece mohlo pohodlně informovat zbývajících 50. Vypadalo by to esteticky mnohem lépe.

Cestu ostravských zastupitelů do Manchesteru, Liverpoolu, Roterhamu, Sheffieldu a do Coventry však provázejí i další pozoruhodné skutečnosti. Jestli má někdo do praxe prosazovat to co v Anglii viděl, pak jsou to členové vedení města, tedy radní. Ti mají výkonnou moc. Z jedenácti členů rady města však jeli pouze dva. Zajímavé je jistě i to, že největší zastoupení ve výpravě má opoziční ODS. A to už pomíjím fakt, že kromě zastupitelů jelo do Anglie i dalších pět pracovníků magistrátu. Dost důvodů na to, aby člověk na takovou cestu hleděl s náležitou nedůvěrou.

Že něco není v pořádku, o tom jasně svědčí moje čerstvá osobní zkušenost. Moje příbuzná z opačného konce republiky se mě velmi ironicky zeptala, jak se mi žije ve městě, jehož zastupitelé pravidelně a tak rádi vandrují po světě. Nezbývalo mi než polknout a přiznat, že u nás neznám jiné město, kde by vládly podobné manýry. Jsem patriot a v Ostravě se mi žije dobře. Za hromadné výlety svých zastupitelů se ale před lidmi z jiných míst republiky určitě stydím!

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.