Včerejší neštěstí v Beskydech může mít ještě dohru

26. leden 2006

Lékaři dnes provedli pitvu lyžaře, kterého v Beskydech zavalila lavina. Je to vůbec poprvé, co se v těchto horách stalo takové neštěstí. Masu sněhu strhl ve středu před polednem dvaatřicetiletý vyznavač extrémního lyžování, který sjížděl společně s kamarádem koryto potoku na Smrku. Záchranáři ho našli po několikahodinovém pátrání.

Lékaři dnes provedli pitvu. Ta neprokázala cizí zavinění na jeho smrti. Soudní lékař Marek Dokoupil nechtěl upřesnit, jestli bylo příčinou úmrtí udušení nebo vážná zranění - například o kameny. "Závěry, které jsme zjistili, jsme sdělili zasahujícím lékařům a na vyžádání je sdělíme také orgánům činným v trestním řízení," uvedl lékař.

lavina

V souvislosti s neštěstím varují záchranáři v Beskydech lyžaře, aby se nevydávali mimo značené stezky a sjezdovky. Příznivci extrémního terénu musejí počítat s tím, že místy leží až dvoumetrová sněhová přikrývka, kterou mohou snadno strhnout v lavinu. Pád laviny je v Beskydech výjimečný, včerejší neštěstí ale potvrzuje, že se to může stát.

Člen Horské služby Jaromír Kozák, vzpomíná na obdobné případy v Beskydech. "To nebyly ani laviny, ale takové splazy. To je v extrémním terénu, ve žlabu, kde se to může vysypat. Takových lavin už bylo několik. Ale vesměs to bylo ve volném terénu, kde není turistický pohyb a tam se to ani neregistruje. Jen jednou, kolem roku 1980 spadla lavina na Bílém kříži. Těsně minula skupinu 90 lidí, kteří tam prošli těsně před tím po turistickém chodníku."

Smrtící lavina v Beskydech na Smrku je naprosto ojedinělý jev, shodují se horští záchranáři i další profesionálové. Známý ostravský horolezec Leopold Sulovský, který v Himalájích překonal řadu osmitisícových vrcholů, nad tím nevěřícně kroutil hlavou. "Je to zvláštní, ale každý šikmý svah, když napadne hodně sněhu, může ujet. Ale Smrk je skoro celý zalesněný, je to ojedinělé," řekl nám v telefonickém rozhovoru horolezec.

Včerejší tragédie může mít ještě dohru. Policie vyšetřování případu zřejmě odloží, naopak zajímat se o něj může lesní správa a také Chráněná krajinná oblast Beskydy. Mluvčí Jiří Lehký potvrdil, že pokud se dvojice lyžařů pohybovala na hoře Smrk v přírodní rezervaci, porušila zákon.

"Z vyhlášky o této rezervaci vyplývá, že pohyb je zde povolen pouze se souhlasem Správy CHKO. Tento souhlas neměli, takže zákon o ochraně přírody porušili. Porušili i lesní zákon. V podstatě se jedná o přestupek, ale nejsme zatím nějak zapojeni do vyšetřování této nehody a o případu se dovídáme z médií," poznamenal Jiří Lehký.

autoři: ada , mik , Michal Svatoš , tif
Spustit audio

Více z pořadu