Ve Frýdku-Místku dokončili první část likvidace bývalé skládky Skatulův hliník

1. srpen 2019 07:50

Nebezpečný odpad a materiál odtěžila a zlikvidovala soukromá firma z bývalé skládky ve Frýdku-Místku. Léta se na ní ukládal odpad z tehdejších Válcoven plechu, po vyčištění je teď území připraveno na pokračování výstavby silničního obchvatu kolem města. Tu dosud bývalá skládka blokovala.

„Máme výhled na odtěženou část skládky, vidíme dno původního ložiska cihlářské hlíny – šest metrů od původního terénu,“ říká vedoucí projektu Ervín Šíma. „Zdárně jsme dokončili vyčištění pozemků pro stavbu dálničního obchvatu,“ dodává.

Na podzim podle něj dokončí rekultivační práce na zbývajících částech skládky. Sanace podzemních vod by měla skončit nejpozději v srpnu 2020.

Díky sanaci bývalé skládky teď může pokračovat stavba obchvatu kolem Frýdku-Místku. „V tom místě, kde teď stojíme, se obchvat stavět bude. Je to součástí zakázky a stavaři už převzali to těleso a staví. A druhá část – to znamená od výpadovky na Frýdlant až směrem na Dobrou – se nyní podruhé soutěží. Čekáme, že Ředitelství silnic a dálnic vybere vítěze v řádu dnů či týdnů. Doufáme, že stavět se tam začne už v průběhu září,“ říká náměstek primátora Karel Deutscher (ČSSD).

Oba úseky obchvatu by tak mohly být hotové do poloviny roku 2022.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související