Ve Frýdku-Místku pokračuje soud v kauze údajně zmanipulovaných radničních zakázek

9. prosinec 2014

U některých zakázek pro frýdecko-místecký magistrát fungovala takzvaná "kartelová" dohoda mezi firmami. Jedna zvítězila a další se o zakázky ucházely jen naoko. Vyplývá to z výpovědi dalšího svědka v kauze údajně zmanipulovaných zakázek na tamní radnici.

Soud pokračuje i dnes, vypovídat se chystají další obžalovaní. „U těch malých zakázek jsem se doznal, protože to tam tak opravdu fungovalo,“ doznává se dnes už bývalý jednatel počítačové firmy ABM Morava Tomáš Musil.

Konkrétně to fungovalo tak, že v několika případech vypracoval za jiné firmy nabídku s vyšší cenou, firmy ji jen orazítkovaly a cesta k získání zakázky tak byla volná. „Byly to malé dodávky počítačů – deset, dvacet počítačů,“ dodává Musil.

Jenže podle státního zástupce Ladislava Hradila byl Musil důležitým hráčem i při daleko větší zakázce, a to na novou serverovnu metropolitní sítě, která propojuje jednotlivé městské firmy a organizace.

„Pan Musil podle obžaloby měl hrát roli organizátora a zaměstnance společnosti, pro kterou ta zakázka měla být určena a která ji měla následně vyhrát. V případě serverovny šlo o zakázku odhadnutou zadavatelem na bezmála asi tři miliony korun. A šlo u ní o to, že měla být uzpůsobována zadávací dokumentace podle přání té firmy, která to měla vyhrát,“ popisuje státní zástupce.

Musil před soudem ale odmítl, že by v tomto případě cokoliv organizoval. Řekl také, že se firma ABM vůbec nechtěla této zakázky zúčastnit.

Podle Ladislava Hradila má ale obžaloba v ruce dostatek důkazů, mimo jiné odposlechy. „Obžaloba je natolik důkazně silná, že jsem přesvědčen o tom, že nepotřebuji doznání žádného z obžalovaných,“ říká Hradil.

Čtěte také

Vedle podnikatelů jsou mezi obžalovanými také vedoucí dvou odborů na magistrátu a šéf frýdecko-místecké městské policie. Ti trvají na své nevině, před soudem odmítli vypovídat.

„Můj klient tu obžalobu považuje za vykonstruovanou. Pokud bychom ji takhle měli aplikovat, pak bez jakékoliv nadsázky pozavíráme všechny magistráty a všechny městské úřady v této republice,“ uvedl Radek Ondrůš, právní zástupce ředitele frýdecko-místeckých strážníků Milana Sněhoty.

Kauza přitom zasahuje i mezi vysoké politiky, mezi obžalovanými je totiž dnes už bývalý náměstek frýdecko-místeckého primátora Dalibor Hrabec.

autor: iha
Spustit audio