Ve Frýdku-Místku se snaží zatočit s hazardem

8. březen 2011

Zastupitelé schválili vyhlášku, která zakazuje nové výherní hrací přístroje na všech veřejně přístupných místech. Hrát na automatech se ale zřejmě jen tak nepřestane. Provozovatelé si mohou i nadále pořizovat tak zvané videoterminály.

Ve Frýdku-Místku je skoro 350 výherních hracích přístrojů. Příští rok by měly skoro všechny zmizet. Čím méně jich bude, tím méně bude problémů s drobnou kriminalitou nebo závislostí na hazardu. To je přesvědčení, které s radnicí sdílí mnoho lidí.

„Neumí si říct ne, trpí tím rodina, trpí děti,“ souhlasí jeden z oslovených občanů.

Hazardu se ale město tak lehce nezbaví. Provozovatelé mohou zakázané stroje poměrně jednoduše nahradit za jiné, které jim povolí ministerstvo financí. Radní Frýdku-Místku Eva Richtrová si přesto myslí, že vyhláška zbytečná není. Očekává totiž nový zákon, na který město v budoucnu naváže.

„Čím dříve začneme, tím lépe pro nás. Je časový posun mezi přijetím vyhlášky a faktickou možností provozovat tyto přístroje. Počkáme si na nový loterijní zákon a budeme pokračovat dál,“ vysvětluje Eva Richtrová.

Vyhlášky, které omezují výherní přístroje, už mají třeba v Třinci, Bohumíně nebo Krnově. Na rozdíl od jiných měst platí zákaz ve Frýdku-Místku plošně. Právě to kritizuje část radniční opozice.

„Myslím, že některé automaty by snad mohly být. Nemůžeme lidem zakázat hrát, měli bychom to omezit na ty lokality, kde nás to opravdu trápí,“ vysvětluje občanský demokrat Miloslav Merta.

Vedení města chce ale jít ještě dál. „Chceme vymýtit v konečné fázi veškeré tyto zábavní podniky,“ dodává radní Eva Richtrová.

Nová vyhláška začne platit 23. března.

Spustit audio

Více z pořadu