Veletrh zdraví

1. prosinec 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V závěru tohoto týdne začíná na ostravském výstavišti Černá louka dvoudenní akce, která patrně nemá v tuzemsku obdobu. Jde o Moravskoslezský veletrh zdraví, zaměřený na prevenci civilizačních nemocí. Akce upozorňuje mimo jiné na to, že se člověk o své zdraví musí starat také sám.

0:00
/
0:00

Moravskoslezský veletrh zdraví je akce bezesporu tradiční. Také letošní 14. ročník by měl být co do rozsahu událostí, kterou jinde v republice nenajdete. Lidé mohou na jednom místě zajít na vyšetření, na která by se museli objednávat a za která by platili. Na Černé louce je budou mít zdarma. Vyšetření kostní denzity, očí, cholesterolu či srdce patří k těm nejatraktivnějším. Navíc na zájemce čekají poradny a konzultace s lékaři. Není proto divu, že je o dvoudenní akci mimořádný zájem a že na ni už lidé chodí cíleně. Všiml jsem si toho už loni. Hned několik manželských párů mělo celkem podrobný rozpis toho, kam zajít, co si nechat vyšetřit a na co se doktorů zeptat.

Moravskoslezský veletrh zdraví vznikl zejména kvůli prevenci srdečně-cévních, onkologických a ostatních civilizačních onemocnění. Už při prvním ročníku chtěli organizátoři zdůraznit fakt, že se lidé musejí o své zdraví začít více starat sami. A že prevence je vždy méně nákladná než případná pozdější léčba. V průběhu třinácti roků se ukázalo, že si to uvědomuje stále více obyvatel severní Moravy a Slezska. A že jsou lidé připraveni pro své zdraví i něco udělat. Troufnu si odhadnout, že se to potvrdí i letos, a že bude na Černé louce opět plno.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.