Velikost projektu

3. prosinec 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Na okraji centra Ostravy panuje už řadu měsíců čilý stavební ruch. Asi největší stavba v novodobé historii města roste doslova před očima a nabývá gigantických rozměrů.

0:00
/
0:00

Kolem Nové Karoliny procházím několikrát denně, bydlím totiž nedaleko. A vše se zájmem pozoruji. Je to svým způsobem fascinující podívaná, jak těla jeřábů postupně mizí v útrobách obří stavby.

Ale je to právě ta obrovitost a rozlehlost stavěného skeletu, která mě trochu děsí. V něčem mi totiž připomíná "velikost" některých předlistopadových projektů, jejichž pozdější využití provázely stejně nemalé komplikace. Developer sice ujišťuje, že zájemců o budoucí prostory bude dost, já jsem ale opatrnější. Jednak nedávná krize celou stavbu načas zastavila, jednak tady byla celá řada dalších odvážných projektů, po kterých jakoby se slehla zem. Ze stavby kancelářského mrakodrapu na blízkém náměstí Republiky zůstala jen plevelem zarůstající díra pro základy obehnaná plotem. Přestavba hotelového domu Jindřich taky nejspíš jen tak nezačne.

Strašně moc bych Ostravě přál pěkné moderní centrum, které má Nová Karolina v konečném důsledku nabídnout. Trošku se ale bojím, aby to z nějakých důvodů - nejlépe finančních - nedopadlo tak, že tam bude stát jen polovyužité mega obchodní centrum a nějaké kancelářské prostory. A když by se podařily i ty byty, které se výraznou měrou v takových lokalitách podílejí na pulsujícím životě po zavírací době, aby nebyly za příliš nadsazenou cenu. To by se totiž taky mohlo stát, že večer by se v nové čtvrti pohybovali jen brigádníci rozsvěcující světla v nevyužitých bytech a kancelářích, aby to aspoň trochu vypadalo, že nejde o "mrtvou" lokalitu vydanou napospas kriminálním živlům. To už by tam pak nechtěli moc lidé ani za bílého dne a nastal by opravdový problém.

Doufám ale, že takový scénář se realizovat nebude. Opravdu bych to Ostravě moc přál. Potenciál má.

autor: tif
Spustit audio