Velká oprava hráze přehrady Šance se komplikuje

12. červen 2010
Zprávy , Zprávy

Oprava přehrady Šance se komplikuje. Povodí Odry zrušilo kvůli pochybnostem soutěž na dodavatele, i když původně už měla být samotná stavba v plném proudu. Jde o velkou investici kolem půl miliardy korun. Povodí Odry teď hraje o čas.

„Rekonstrukce spočívá v tom, že přeliv se bude zkapacitňovat a rozšiřovat. Je tam navrženo zajímavé technické řešení dvojúrovňové hladiny,“ řekl nám před časem generální ředitel Povodí Odry Ivan Pospíšil.

Oprava přehrady a její příprava na zvládnutí desetitisícileté vody anebo zajištění hráze proti sesuvu je více než nutná. Své udělal i zub času.

„Další práce spočívají v tom, že se opraví koruna hráze, zvýší se vlnolam. Budeme nějakým způsobem bezpečně hlídat a korigovat i tu rozběhovou křivku vody a podobně,“ dodal Pospíšil.

Jenže teď je všechno jinak. Vodohospodáři nechtějí být příliš konkrétní. Zdůraznili ale, že zrušení soutěže bylo vhodné už kvůli pochybnostem z jejího průběhu. A současná reakce Ivana Pospíšila?

„Já teď nechci rozebírat, kdo co v rámci té soutěže zapříčinil, ale myslím si, že mohla ta soutěž z pohledu organizátora zvládnutá mnohem lépe. V momentě, kdy se vám liší názory odborníků a dokonce i členů komise na hodnocení jednoho ukazatele, bylo to nejrozumnější, co jsme mohli v této fázi víceméně udělat,“ vysvětlil ředitel.

Oprava přehrady a výměna technologií by tak mohla skončit až v roce 2013.

Problémy s výběrem dodavatele paradoxně pomohly zvládnout květnové záplavy. Protože kdyby už byly kolem nádrže stavební stroje, byla by manipulace s vodní hladinou mnohem obtížnější.

autor: mrk
Spustit audio