Velká oprava varhan je u konce, kravařský kostel sv. Bartoloměje už zase zní, jako dřív

9. květen 2019

Věřící v Kravařích na Opavsku se dočkali. Po několika měsících skončila generální oprava varhan v tamním kostele svatého Bartoloměje. Znova se tak rozezněly nejen při bohoslužbách a už nebylo nutné používat náhradní provizorní nástroj. Největší kostel v Kravařích je tedy opět kompletní.

Stačí vzít za kliku těžkých dřevěných dveří a jste v kostele. Na nové varhany se přišla podívat i jedna z místních věřících. Jak sama říká, je moc ráda, že jsou zase na svém místě.

„Varhany byly ve velmi havarijním stavu. V podstatě můžeme říci, že žádná generální oprava neproběhla za celou dobu jejich existence – to znamená více než 120 let,“ prozrazuje kravařský farář Daniel Vícha.

V kravařském kostele si můžete prohlédnout jedno velmi výjimečné okno

Unikátní vitráž v kravařském kostele

Pouze dva a půl týdne trvala sbírka mezi věřícími v Kravařích u Opavy. Tamní farníci dali dohromady téměř 360 tisíc korun, aby si do svého kostela pořídili něco výjimečného. Je to velká okenní vitráž s vyobrazenou Pannou Marií, která rozvazuje uzly. Dvacet šest metrů čtverečních velké okno se stalo okamžitě nejobdivovanějším místem v celém městě.

Na faře má spoustu fotografií, které dokazují, jak složitá akce to byla. „Varhanáři spravovali všechny části od píšťal, přes měchy, vzdušnice, zkrátka všechno. Co se dalo, se opravilo, co se nedalo opravit, bylo nahrazeno novými částmi,“ dodává farář.

Varhany byly vyzkoušeny, slavnostně posvěceny a den nato byl slavnostní koncert. „Varhany hrají úplně jinak, mají úplně jiné zvuky. Je to způsobeno tím, že spousta rejstříků a píšťal už před rokem dávno nefungovala. Měli jsme tady i zapůjčené varhany, ale nebylo to ono. Ty, které sem patří, dávají celému tomu prostoru a bohoslužbě úplně jiný lesk,“ srovnává Daniel Vícha.

Pohled na varhany v kostele sv. Bartoloměje

Opravené varhany jsou pro varhaníka nejen radost ale také odpovědnost. „Protože když byly špatné varhany, tak varhaník mohl říci – nedaří se mi, jsou špatné varhany. Když jsou dobré varhany, tak každá chyba už je na vrub varhaníka,“ usmívá se farář.

Takže dnes už je zase všechno jako dřív. A varhany nejen že lépe zní a zvládnou i mnohem složitější skladby, ale také prohlédly a píšťaly se z dálky lesknou. A všichni tady doufají, že je na desítky let vystaráno.

autor: mrk
Spustit audio

Související