Velká výstavba

30. březen 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V Ostravě se připravuje velká výstavba. Každou chvíli se objeví zpráva, že se bude stavět tady, pak zase o kousek vedle - po příchodu velkého a silného investora do Nošovic jakoby se s připravovanými novostavbami roztrhl pytel.

0:00
/
0:00

Přemýšlím, jestli za pět let ještě Ostravu poznám. Z toho, co kolem slyším, to vypadá, že ne. Nové centrum vyroste na Karolině, chystá se prodej soukromníkovi proluky na náměstí E. Beneše, na náměstí Republiky má vyrůst kancelářský mrakodrap, v podobný areál se má proměnit hotelový dům Jindřich. A aby toho nebylo málo, zmizet má i Hotel Palace. A pak jsou místa, kde už se stavět začalo. Ze všech stran slyším, že to budou hotely a kancelářské prostory. A taky nějaké obchůdky.

Jen si tak říkám, jestli tady za pár let nebude těch kancelářských prostor příliš. Všichni mají stejný nápad, stejný záměr, stejný cíl. Chápu, že mnoho stávajících budov už dávno neodpovídá požadavkům doby a že je tedy jednodušší staré zbourat a postavit nové. V případě panelové zástavby typu Jindřich si říkám proč ne. Opatrnější už jsem, když jde o umístění novostavby mezi historické domy. Ne vždy se totiž architektům podaří zcela odlišné styly skloubit. Pro mne je takovýmto varovným příkladem moderní přístavba do té doby krásné secesní budovy ostravského archivu.

Na druhou stranu výstavba městu určitě prospěje. A množství plánů svědčí o nadcházejícím oživení Ostravy. Kromě jiného to souvisí i se zlepšující se dopravní dostupností v podobě budované dálnice. Jen se trochu bojím, aby tady nakonec nebylo těch kancelářských komplexů trochu moc. Aby se nestalo, že budeme chodit kolem chátrajících prázdných moster. To ale ukáže až čas.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.