Velký úklid

14. duben 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ač tomu teploty příliš nenapovídají, začalo jaro. Sníh roztál a odhalil obrovský nepořádek. Spousty odpadků nejrůznějšího druhu. Primátor Ostravy dokonce svolal komisi k úklidu města po zimě.

0:00
/
0:00

Papír, plastové lahve, ale dokonce i křesla, matrace nebo pneumatiky. To vše se objevilo poté, co tuny sněhu definitivně roztály. Skoro se mi nechce věřit, že to tam lidé naházeli jen během letošní zimy. Ale vysoká sněhová pokrývka k tomu vybízela. A když je někdo prase...

Ale nejen to po zimě zůstalo. Teploty pod bodem mrazu a opět sníh velmi dobře konzervoval psí exkrementy. Trávníky jsou jimi doslova posety. Ani hub tolik loni nebylo. Jen mě trošku překvapuje, že bohaté deště, které sněžení vystřídaly, tyto hnědé věcičky nerozpustily. A tak teď na procházce místo toho, abych se kochal okolím, koukám pod nohy, abych si kus psího sakramentu - jak psí lejna docela vtipně pojmenovala jedna z našich posluchaček - nepřinesl na botě domů.

Co s tím? Primátor Ostravy už kvůli tomu dokonce svolal komisi, aby byl jarní úklid co nejdokonalejší. Nic proti, pořádek musí být. Ale stejně nechápu, proč jarní úklid musí najednou řešit nějaká komise. Že by blížící se volby? Kdoví. Já se ale v této souvislosti každopádně těším na podzimní úklid na některých radnicích.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.