Velký úklid

9. duben 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jsou určitá období, kdy lidé mluví ve zvýšené míře o uklízení, mytí oken, velkém prádle a podobně. Nejčastěji bývají tyto uklízecí horečky spojeny s nějakým významným svátkem - třeba s Vánocemi či Velikonocemi.


0:00
/
0:00

Určitě to znáte. Někdo ve vašem okolí si posteskne, že ještě nemá umytá okna, a že vůbec neví, jak to úklidové šílenství zvládne. Jak s tím jeden začne, najednou vzdychají všichni. Pokaždé, když taková debata kolem mne vypukne, přemýšlím, zda náhodou nejsem čuně. Smysl takového davového gruntování mi totiž poněkud uniká. Jestliže přece uklízím průběžně, nemám problém. Také se mi nechce věřit, že všichni kolem, co uklízecí horečce podléhají, jsou čuňata, co si doma dělají pořádek pouze dvakrát do roka. Tolik nádobí a oblečení přece nikdo nemá! Jádro pudla bude tedy asi v něčem jiném. V míře pořádkumilovnosti. Na jedné straně - nemusím bloudit mezi hromadami špinavého prádla, zakopávat o poházené časopisy či odhánět dotěrné mouchy přilákané horami použitého nádobí, na straně druhé ovšem necítím potřebu leštit skříně, denně vysávat či neustále z něčeho stírat prach a mít strach se čehokoli dotknout, aby tam snad nezůstal otisk mého palce. Zkrátka - držím se hesla, že byt má sloužit svému uživateli a nikoli naopak. A vám doporučuji totéž. Víte, kolik příjemnějších věcí, než je velký úklid, stihnete navíc?

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.