Velký úspěch v šachu se podařil studentům gymnázia Petra Bezruče ve Frýdku-Místku

29. prosinec 2021 09:24

Studenti frýdecko-místeckého gymnázia Petra Bezruče bodovali na šachovém turnaji v Dubaji. Soutěž byla součástí světové výstavy Expo a pořádali jí Španělé. Mladým lidem z Frýdku-Místku se podařilo prosadit v konkurenci 300 družstev, které se přihlásily do kvalifikace.

Studenti se sešli v ředitelně, aby společně s trenérem, profesorkami a ředitelkou gymnázia oslavili tento úspěch. Jedním z nich je i Marek Miča, který patří k nevýraznějším talentům Beskydské šachové školy. „Můj osobní cíl byl uhrát trošku víc bodů a skončit asi na medaili, ale páté místo na světě je skvělý výsledek,“ říká student.

Lucie Fizerová už má jeden turnaj jednotlivců v Dubaji za sebou. Šachům se věnuje už od svých tří let a hrají v jejím v jejím životě podstatnou roli. „Díky šachům jsem se podívala do hodně států, hodně mi to pomohlo ve škole a mám díky tomu i hodně kontaktů ve světě. Jsem taky v okruhu hodně chytrých a hodných lidí, takže to je asi to, co pro mne šachy znamenají,“ prozrazuje studentka.

Ferdinand Buchta zažil nejnapínavější chvíle možná ještě před samotným turnajem. V den odletu totiž stále neměl výsledky testů na covid. „Jediná možnost, co nás pak napadla, udělat si rychlé testy v Praze s výsledky do dvou hodin. Takže jsme jeli autem do Prahy na testy a čekali jsme. Byly to asi nejvíce stresující dvě hodiny v mém životě, protože přijít o takovou příležitost by bylo hrozné,“ svěřuje se.

Podle ředitelky gymnázia Olgy Odnerkové nejde o první šachový úspěch tamních studentů. „Víceméně už je to tradicí, že u nás studuje spousta šachistů. Není to první podobný úspěch – kdybyste se podívali na vystavené poháry, tak už před 20 lety tady byli studenti šachisté, kteří tady zanechali pohárovou stopu,“ připomíná ředitelka.

Skvělé umístění frýdecko-místeckého týmu v Dubaji tak navazuje na tuto tradici, o kterou se velkým dílem zasloužila právě Beskydská šachová škola.

Spustit audio

Související