Veřejně neveřejně

2. prosinec 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostravu dva dny obléhali zasloužilí světoví politikové. Sjeli se na konferenci, která měla v záhlaví vztah Evropanů a Američanů. S příspěvky na téma Česko a mezinárodní struktury vystoupili i politikové z Česka. Přestože se mluvilo o našem státu, na akci se dostali jen vyvolení. Je to nevídanost, nad kterou se v dnešní poznámce pozastavuje Jana Bohušová.

0:00
/
0:00

Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, někdejší britský premiér John Major a jeho španělský kolega José Maria Aznar. To jsou jména a tváře, která ve světě politiky hodně znamenají, i když už svou politickou kariéru pověsily na hřebík.

Pořadatelé ostravské konference si je ovšem chtěli schovat jen pro sebe. A také pro hosty z řad českých politiků, manažerů a ředitelů firem. Na Aznara, Albrightovou či Majora se mohl podívat jen ten, kdo dostal pozvánku, případně ten, kdo si koupil vstupenku - takových byla v hotelu Atom většina. Lístek na komerční soukromou akci, jak ji pořadatelé prezentovali, stál 750 euro - asi 23 tisíc korun.

Marně se novináři ptali, proč dovnitř nesmějí ani média. S výjimkou jedné televize a jednoho deníku, které dělaly akci reklamu a za odměnu mohly politická moudra poslouchat. Organizátoři jen zopakovali odpověď: je to akce soukromá.

Nelze jim zazlívat, že si koupili hvězdy světové politiky a prodávali je v Ostravě jako dobré zboží. Pochopitelně - společnost Teleaxis nepozvala Albrightovou a spol. pro její krásné oči, ale proto, že na ní chtěla vydělat - firma sázela na to, že o značku Madeleine bude zájem. A podle všeho byl. V sále se sešlo na dvě stě lidí, z nichž většina zmíněných 23 tisíc zaplatila.

Přesto je tady jedno ale: čeští politikové nepřijeli ve svém volném čase, ale ve své pracovní době, a to samé platí o policistech, kteří museli doprovázet hosty z letiště a pak ještě střežit hotel Atom. A tady se soukromé protíná s veřejným. Tady už organizátoři na žádné cavyky neměli mít nárok.

autor: Jana Bohušová
Spustit audio