Větve nebo stromek?

24. prosinec 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Štědrý den dopoledne - to je pro většinu rodin čas, kdy se strojí vánoční stromeček. Mnozí lidé ale stromek nemají. Jejich příbytky zdobí jen větvičky Zdánlivě jde o maličkost, ale ne pro každého . A právě nad těmito - na první pohled - detaily se zamýšlí autorka poznámky.

0:00
/
0:00

Větve nebo stromek? Tato otázka může znít mnohým o tomto slavnostním čase podivně. Pro některé z nás má ale fatální význam. V odpovědi na otázku se může skrývat i celá budoucnost. Stromeček si totiž nikdy nepořídí člověk, který je na Vánoce sám. A tak, aby se chránil, vystrčí bojovnou tvář. Utrhne, ekolog koupí, nějaké větve a doufá, že už se ten vánoční mumraj nějak přežene. Ve skrytu duše se ale samozřejmě ke stromku upíná. Je to symbol rodiny a pospolitosti jako nic jiného. Silným konkurentem je ještě obraz ženy v nedělním odpoledni žehlící čerstvě usušené prádlo. Ale myslím si, že stromek je v žebříčku rodinných symbolů na prvním místě. A co si budeme povídat, ta rodina v klasickém slova smyslu je něco strašně vzácného. A lidí žijících, jak se říká "singl", přibývá. Mnohým to vyhovuje plout si lehce sám. Jenže pak přijdou ty zapeklité Vánoce. A všechny výhody - žádné pohozené ponožky, nezacákané umyvadlo a nezvednuté záchodové prkénko - se ukazují jako úplné malichernosti. A k tomu všemu ti, kteří si klidně stromkují, si to snad ani neuvědomují. Pro příklad nemusím chodit daleko. Rozhovor mých dvou - samozřejmě šťastně ženatých kolegů, otců několika dětí, je toho důkazem. Redaktor se ptá zprávaře: Co stromek, jak to vozíš? No, je to hrůza. Celé auto od jehličí. To ještě jde, odvětí redaktor. Ale co ta sedadla polepená smůlou... Za to by jim nějaký zoufalý singl mohl i ublížit, pomyslela jsem si. Takže jestli v tomto čase šílíte při pohledu na pár lehce povadlých větví, vydržte. Ostatně - i ve společnosti mnoha lidí se člověk může cítit sám. A vy, kteří stromek právě strojíte a zoufáte si nad jehličím, které se zapichuje do čerstvě vyčištěného koberce, zadržte a nenadávejte. Ani netušíte, jaké bohatství ve svém obýváku vlastně máte.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.