Vítkovice nebo Baník?

16. březen 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Hokejové Vítkovice anebo fotbalový Baník? To bylo dilema, které o víkendu museli řešit fanoušci v Ostravě. Snad poprvé v historii se zápasy obou nejpopulárnějších klubů ve městě stoprocentně překrývaly. A této málo vídané termínové kolizi se věnuje i dnešní poznámka.

0:00
/
0:00

První dojem mohl svádět k tomu, že oba nejpopulárnější kluby jdou proti sobě do přímého souboje o fanouška. Přitom dříve bývalo zvykem, že pokud se hrálo v jeden den, utkání na sebe navazovala. Na druhý pohled už ale situace nevypadá tak jednoznačně. Vítkovice nemohly se začátkem svého zápasu z důvodu přímého televizního přenosu hnout. Trumfy tedy držel v rukou Baník.

Na Bazalech se ale tentokrát příliš nad posunem výkopu nerozmýšleli. I to má ale své opodstatnění. Vzhledem ke vzdálenosti obou stadionů, aby se začínalo po hokeji, musel by fotbal začínat nejdříve o půl deváté, což by se vzhledem k předpokládanému počasí, atraktivitě soupeře a posledním výsledkům Baníku mohlo jevit jako kontraproduktivní krok. A fotbal před hokejem? Ten také nezaručoval o moc větší návštěvnost. Z letmého průzkumu vedení Baníku jen údajně minimum lidí vlastní permanentky na zápasy obou klubů. Navíc v minulosti nebyl o přistavené autobusy ke zrychlené přepravě mezi oběma stadiony téměř žádný zájem.

Nakonec vše dobře dopadlo. Na hokeji bylo vyprodáno a na fotbal hraný ve stejnou dobu přišlo více než pět tisíc lidí, tedy o několik stovek fanoušků více, než vedení Baníku počítalo. Ukazuje se tedy, že v případě dobrého počasí, atraktivitě soupeře je schopna Ostrava a okolí bez problémů uživit dva takovéto zápasy. A to i navzdory televiznímu přímému přenosu. Otázkou je, jak by to vypadalo, kdyby v sobotu nebylo poprvé po dlouhé době mimořádně pěkné počasí. To by asi to hodnocení vypadalo jinak.

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.