Vítkovice otevřely jeden z nejmodernějších energetických závodů

27. březen 2010
Zprávy , Zprávy

Investice půl miliardy korun a desítky nových pracovních míst. Společnost Vítkovice otevřela nový závod na výrobu membránových stěn s využitím v energetice. Po mnoha letech se do Ostravy vrací tradiční součást těžkého průmyslu, potvrdil generální ředitel Vítkovic Jan Světlík. Celkově bude výroba membrán zaměstnávat 150 lidí.

„V zásadě se jedná o největší investici v energetickém strojírenství za poslední desítky let. Poslední byla možná spojená s jadernou energetikou v sedmdesátých letech, teď je to vlastně investice v horizontu 500 milionů, z toho 240 milionů je hala a úpravy kolem a 260 milionů je na technologii," upřesnil Světlík.

Velké takzvané membrány jsou například součástí energetických kotlů. Podle generálního ředitele Vítkovice Power Engineering Pavla Ondrucha firma teď přijme desítky zaměstnanců. Je to ale práce obtížná.

„Celkově tento provoz bude mít 150 lidí, až pojedeme na plný výkon. Dnes je tady zaměstnáno asi 60 lidí, ale je to vysoce kvalifikovaná práce. Čili svářeč, který je rekvalifikovaný z pekaře, to asi nebude moc dobře umět ovládat. Bereme lidi zvenku a bereme lidi i z podniku," dodal Ondruch.

Postupně se ovšem ukazuje, že by v budoucnu nemusel být takový hlad po zdatných absolventech v technických profesích. Podle ředitele Ondrucha je to ale ještě otázkou delšího času.

„Ty technické obory na vysokých školách se opět oživují. Máme vlastní střední školu a gymnázium, takže se o to zásobování kádru staráme," řekl.

Nový vítkovický závod je prvním svého druhu v Česku za dlouhá desetiletí, co se týče energetiky. Většina výrobků skončí v zahraničí.

autor: mrk
Spustit audio