Vítkovické ghetto čeká proměna za 300 milionů korun

18. únor 2010
Zprávy , Zprávy

Romské ghetto v Ostravě-Vítkovicích během let totálně změní svou podobu. Město uspělo v žádosti o evropské dotace a v lokalitě do roku 2015 proinvestuje přes 300 milionů korun. Opraví se domy s byty a komunikace. Vznikne například hřiště a počítá se také se sociálními službami.

S lidmi mají pracovat neziskové společnosti, aby se sociálně slabí integrovali do většinové společnosti. Jak říká koordinátorka projektu Kateřina Kajtová, dosavadní obyvatele čeká stěhování.

"Realizace celého projektu bude postupná. To znamená, že domy, které už byly určeny k demolici, budou opraveny jako první, aby se rodiny z domů následujících mohly nastěhovat do těchto bytů a tak to bude děláno postupně se všemi domy. Pro některé obyvatele této zóny budeme možná muset hledat bytové prostory v jiných částech města," upřesnila koordinátorka.

Právě vítkovické ghetto je zařazeno v takzvané Gabalově studii, která zachycuje sociálně vyloučené a sociálním vyloučením ohrožené romské lokality v České republice. Moravskoslezský kraj je v počtu romských ghett na špici mezi regiony. Se zhruba třemi desítkami sociálně vyloučených romských lokalit zaujímá druhé místo v zemi.

autor: mik
Spustit audio