Vítkovický zámeček bude mimořádně zpřístupněn

30. duben 2009
Zprávy , Zprávy

Rothschildův zámeček v Ostravě znovu ožívá. Strojírenský koncern Vítkovice za jeho rekonstrukci zaplatil 120 milionů korun. Teď firma finišuje s vybavováním interiérů pro své nové reprezentativní sídlo. Zámeček nebude lidem běžně přístupný. Výjimkou je ale 1. květen, kdy holding tradičně otevírá své dveře veřejnosti.

Postavili ho v polovině 19. století uprostřed parku. Dnes je mezi továrními budovami. Kdysi honosná empírová budova hostila císaře Františka Josefa I. a nebo prezidenty Masaryka či Beneše. Pak zámek místo vítkovických ředitelů obývali třeba kádrováci.

Rothschildův zámek si poprvé a na dlouhou dobu zřejmě naposled si lidé mohou prohlédnout tento pátek. Jak upřesnil generální ředitel firmy Jan Světlík, čeká je v podstatě procházka po minulosti.

"Pro zajímavost pro ty, kteří ve Vítkovicích pracovali, zachovali jsme původní kancelář generálního ředitele Pešky věnovanou ,Sorele' jako reálnému socialismu a já si myslím, že ta určitá reminiscence tady pro tohle je velmi zajímavá," říká ředitel.

Úpravami ještě prochází například zahrada okolo zámku. Už teď ji ale zdobí unikátní pavilon, kterým se firma prezentovala na světových výstavách. Příznivci umění si přijdou na své i v jiných provozech.

"Mohou vidět ukázky tvorby Smalt Artu - tedy výtvarníků, kteří pracují od konce dubna ve smaltárenském provozu Vítkovic. Velmi zajímavá je také interaktivní stěna Federica Díaze, mladého umělce českého původu, který je velmi uznávaný," říká mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

V pátek 1. května bude lidem dostupná i národní kulturní památka Dolní oblast Vítkovice. Zájemci se tak mohou projít po areálu vysokých pecí či části koksovny. Nebudou chybět ani prohlídky provozů, kde se vyrábějí třeba obří hřídele pro zaoceánské parníky.

autor: mik
Spustit audio