Vítkovská radnice čeká na odškodnění kvůli úniku chlóru

23. březen 2009

Následky opakovaného úniku chlóru ve Vítkově na Opavsku ještě nejsou dořešeny. Vítkovská radnice čeká na písemné ujištění vodohospodářů, že se už nic podobného - v souvislosti s úpravou pitné vody - nebude opakovat. Požaduje také proplacení nákladů spojených s evakuací několika stovek lidí.

Oblak chloru vyděsil tamní obyvatele koncem února a příčinou byla chyba při manipulaci s chemikáliemi. Spousta lidí z místní části Podhradí musela tehdy nedobrovolně zamířit do evakuačních autobusů. Potřetí krátce za sebou tam unikl chlor a na vině byli podle vodáren pracovníci, kteří udělali hrubou chybu, když přečerpávali chemikálie.

Vítkov zažil největší evakuaci a teď čeká, že na ni vodárny přispějí. "Domluvili jsme se, že nám dají nějaký výstup, jaká opatření budou učiněna. Písemně ale stále ještě nic nemáme. Bavili jsme se také o případné kompenzaci, kde asi také najdeme nějakou formu," dodává starosta Pavel Smolka.

Vyjednávání potvrdil také generální ředitel Severomoravských vodovodů a kanalizací Miroslav Kyncl. Zatím ale bez podrobností. "Situace z hlediska úpravny vody je úplně v pořádku. Byla provedena opatření tak, že do budoucna už nic takového nehrozí," ujistil s tím, že mimořádnou událost firma prošetřuje.

Vítkovský starosta Pavel Smolka bude spokojen, pokud se s vodárnami co nejdříve dohodne. Prozatím vnímá přístup firmy pozitivně. Ovšem to, co bylo řešeno, chce mít i černé na bílém.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu