Vláčný ořechový dort z 19. století s citronovým nádechem upekla Věra Groschaftová z Bojkovic

Tenké vrstvy lineckého těsta a mezi nimi vysoká nadýchaná a vláčná ořechová nádivka s lehkou citronovou příchutí – to je ořechový dort podle babičky Věry Groschaftové z Bojkovic na Slovácku. Překvapí vás svou vláčností a skvělou kombinací chutí ořechů s citronem. Už nebudete chtít dělat jiný ořechový dort!

 

 

Babiččin ořechový dort

Linecké těsto

200 g hladké mouky

150 g másla

1 vejce

1 lžíce cukru

Ořechová náplň

3 žloutky

1 celé vejce

180 g moučkového cukru

šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu

1 lžička polohrubé mouky (může být)

1 lžička prášku do pečiva (může být)

180 g vlašských ořechů

Postup:

Do zadělávací mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, povolené máslo a 1 celé vejce. Těsto rychle zpracujeme, aby zůstalo křehké. Po zpracování dáme na 1-2 hodiny do chladu odpočinout. Je dobré ho zabalit do potravinářské fólie, aby neoschlo.

Poté těsto rozválíme na tenkou placku vysokou asi půl centimetru. Je dobré těsto válet mezi dvěma potravinářskými fóliemi. Nelepí se k válečku, a pokud pracujeme rychle, půjde i dobře oddělit od fólie.

Na rozválenou placku přiložíme dortovou formu, vyřízneme kruhovou placku zvětšenou o výšku formy. Pak těsto překlopíme dovnitř dortové formy, sejmeme fólii a vytlačíme těsto do krajů.

Zbytky odkrojeného těsta odložíme, abychom ho použili nakonec jako „pokličku“. Těsto na několika místech propícháme, aby se nám při pečení nezvedlo. A než uděláme nádivku, dáme do chladu.

Na ořechovou nádivku si rozklepneme 3 vejce (bílky a žloutky zvlášť). Z bílků vyšleháme pevný sníh.

Do mísy dáme odvážený cukr, 3 žloutky, 1 celé vejce a směs vyšleháme šlehačem do světle žluté pěny. Během šlehání přidáme citronovou šťávu i kůru. Do našlehané cukrové pěny zlehka vmícháme nastrouhané vlašské ořechy a sníh z bílků. Do nádivky můžeme přidat i trochu kypřicího prášku a lžičku polohrubé mouky.

Náplň vlijeme rovnoměrně na těsto v dortové formě a potom jí přiklopíme zbytkem lineckého těsta rozváleného na kruhovou placku. Snažíme se překrýt těsto ze stran formy přes horní těsto.

Povrch dortu posypeme mletými ořechy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 30 minut. Pečeme dozlatova.

Po vystydnutí můžeme ozdobit šlehačkou.

Věra Groschaftová

Přivítala nás hned za dveřmi, jak se těšila na naši návštěvu. Hned potom se nalévala domácí slovácká slivovice a na stole byly připravené chlebíčky, klobásky a také ořechové kraple z listového těsta. Těm její manžel říká „psíci“.

Recept na babiččin ořechový dort má po své babičce, která pocházela z Přerovska a narodila se už v roce 1893. Pečou ho od té doby všechny generace a nechybí při žádné rodinné oslavě.

Patrik Rozehnal a paní Věra Groschaftová