Vláda chce pomoci obcím kvůli stavbě čističek

16. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

Rok 2010 je postrachem pro všechny obce nad 2000 obyvatel, které nejsou napojeny na čistírny odpadních vod. Ještě čtyři a půl roku mají na to, aby sehnaly více než 60 miliard korun, což je suma, kterou vyčíslila vláda jako nutné náklady.

Stačí se zeptat v podstatě kdekoliv a dozvíte se, že desítky miliónů korun na čistírnu jsou pro starosty naprosto nedosažitelné. I když připočítáme státní rozpočet nebo možnosti Státního fondu životního prostředí, je situace jen těžko řešitelná. Proto se ministři snaží udělat všechno pro to, aby hrozbu velkých sankcí odvrátili.

Evropská směrnice na jedné straně a velmi omezené domácí rozpočty na straně druhé. Ze snahy chránit řeky a přírodu se stal boj s časem a hledání možnosti úniku před finančním postihem po roce 2010.

Čistírna odpadních vod

Jedním ze šťastnějších je starosta Budišova nad Budišovkou na Opavsku Ladislav Vrchovecký. Ještě v tomto roce zdejší říčka nebude stokou. Čistírna a kanalizace přijdou na více než 70 miliónů korun. "Získali jsme podporu ze Státního fondu životního prostředí, spolupracujeme se Severomoravskými vodovody a kanalizacemi (SmVaK). Společným úsilím se nám to podařilo."

To třeba Kozmice, obec na Hlučínsku, tak daleko není. Zdejší starosta Petr Kozák říká, že vypouštět vodu jen tak do potoka, to se nedá dělat donekonečna. Proto uvažuje, že by se obec přidala ke společné snaze okolních měst a vesnic. Hromadný projekt má větší šanci uspět. "Na tom projektu pracujeme už dost dlouho, máme ho rozpracovaný, vedou se různá jednání i s ředitelstvím SmVaKu a podobně. Já jsem názoru, že za pět let ta stejná technologie bude stát polovinu."

Jsou to obrovské peníze, takže to není jednoduché, poznamenal ministr zemědělství Petr Zgarba. Ujistil, že vláda v tom starosty samotné nenechá. "U každé této investice a zvláště u malých obcí je to tak, že obec musí mít taky svůj díl, řekněme zhruba 20 procent. Ne každá obec je v této chvíli schopná projekčně, finančně a stavebně zabezpečit tyto věci. Vím z reálného života, že ne všechny obce a zvlášť ty malé mají ty úvahy v takové fázi, aby byly schopny dobudovat a zkolaudovat akci v roce 2010. Z toho důvodu se rozhodlo, aby ministři resortů zemědělství a životního prostředí pokusili vyjednat v EU posun o dva tři roky."

Obce nad 2000 obyvatel musejí mít kanalizaci a čistírnu. Města nad 10 tisíc obyvatel musejí přiměřeně čistit odpadní vodu od dusíku a fosforu. Vláda předpokládá, že zahraniční zdroje - hlavně Evropská unie - přispějí zhruba 38 miliardami, 7 miliard půjde ze státního rozpočtu a fondu životního prostředí a necelými 16 miliardami se budou podílet sami investoři.

autor: mrk
Spustit audio