Vláda má rozhodnout o privatizaci Vítkovice Steel

13. červenec 2005

Vláda má dnes rozhodovat o prodeji státního podílu ve společnosti Vítkovice Steel. Privatizační komise sice doporučila vládě jako kupce skupinu Evraz ruského magnáta Abramova - ten nabízí sedm miliard korun za státní podíl - ale vzápětí zvýšila svou nabídku dříve vyřazená společnost Mittal Steel na devět miliard. Včera zveřejnily podobný krok Třinecké železárny. Boj o ostravskou ocelárnu tak nabírá obrátky.

Třinecké železárny nabízejí za Vítkovice Steel 7,07 miliardy korun. Potvrzují tímto způsobem svůj eminentní zájem o hutní firmu, která zapadá do jejich dlouhodobé strategie rozvoje. "Také si myslíme, že Vítkovice Steel v rukou českého investora jsou zárukou další reprodukce českých peněz. Máme ve své strategii rozvoj regionu a dlouhodobou životaschopnost," popisuje generální ředitel Třineckých železáren Jiří Cienciala důvody, proč jeho společnost nechce o vítkovickou ocelárnu přijít.

Mimo soutěž už v pondělí nabídla za Vítkovice Steel devět miliard korun ocelářská skupina Mittal Steel, kterou stát do privatizace nepustil, a to kvůli sporu o cenu tekutého surového železa se společností Vítkovice Steel. Kromě předložené částky Mittal Steel nabídl, že urovná všechny nynější spory.

Vítkovice Steel

"Naše nabídka představuje nejlepší řešení, a to jak pro českou vládu tak pro společnost Osinek, Vítkovice Steel i celý ostravský region. Nejen že nabízíme nejvyšší cenu, ale rovněž přicházíme s návrhem urovnat všechny stávající spory mezi firmami Osinek a Vysoké pece Ostrava," potvrdil už v pondělí mluvčí Mittal Steel Ondřej Hampl s tím, že nabídku dostal na stůl premiér a někteří členové vlády.

Devět miliard korun nabízí kromě Mittal Steel také společnost Penta, kterou ale komise kvůli chybám v žádosti vyřadila. Penta i přesto považuje svou nabídku za platnou.

Celý spor by dnes měla ukončit vláda. "Vláda nastavila parametry pro transparentní dvoukolovou soutěž, na jejímž základě meziresortní komise doporučila jako vítěze ruský koncern Evraz. Nabídky, které se vyskytly, jsou mimo tuto soutěž. Ministr Milan Urban si jen těžko dovede představit její znovuotevření. Definitivní rozhodnutí je však v kompetenci vlády," řekla Kateřina Koubová z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu.

autoři: mrk , tif
Spustit audio

Více z pořadu