Vláda souhlasí se zatopením části Nových Heřminov

21. duben 2008

Nové Heřminovy prohrály svůj soubor s ministerskými úředníky. Vláda dnes dala svůj souhlas k zatopení části obce Nové Heřminovy a tedy k vybudování protipovodňové ochraně Krnova. Kvůli přehradě přijdou o domov téměř tři desítky heřminovských rodin.

Kabinet se dnes domluvil na takzvané menší variantě protipovodňové nádrže, v Nových Heřminovech tak bude zaplaveno 56 objektů, z toho 24 obytných. Přehrada má včetně dalších úprav koryta řeky stát 7,7 miliardy korun. Starosta Nových Heřminov Radovan Jílka rozhodnutí komentuje jako nedemokratické.

"Už minulý týden se vědělo, že není síla, která by to dokázala zvrátit. Reakce našich lidí teď nejsem schopný odhadnout, protože oni sami se musí srovnat s faktem, že o nich někdo rozhodl, aniž by jim dal možnost do tohoto rozhodovacího procesu jakkoliv vstoupit," řekl starosta.

Výstavba nádrže nezačne dřív než v roce 2015. Vedení obce se stavbou nesouhlasí a chce jí zabránit. Ministr zemědělství Petr Gandalovič tvrdí, že majitelé zatopených nemovitostí dostanou nadstandardní náhrady. Vláda dnes na zahájení majetkoprávního vypořádání s majiteli dotčených staveb a pozemků vyčlenila 200 milionů korun.

Nutnost ochránit města a obce na řece Opavě se ukázala po katastrofálních povodních z roku 1997.

autoři: š.iva , tif
Spustit audio

Více z pořadu