Vlaky v Třinci zvyšují rychlost až na 160 km/h, neukázněným lidem hrozí velké nebezpečí

1. srpen 2012
Zprávy , Zprávy

Vlaky přes Třinec mohou už ode dneška jezdit rychlostí 120 až 160 km/h. Stavaři totiž ukončili modernizaci tohoto úseku koridoru i testování tratě. A místní lidé by měli být mnohem opatrnější.

Dosud tam totiž běžně přecházejí koleje na zakázaných místech. Vlaky budou zatím vyšší povolenou rychlost využívat spíše výjimečně, například když budou dohánět zpoždění. Naplno se modernizace koridoru projeví až v novém jízdním řádu.

Důchodkyně, paní Vanda právě přešla koleje v místě, kde se to nesmí. Jde ze zahrádky domů. „Takto zajdu domů za dvacet minut, jinak mi to trvá tři čtvrtě hodiny,“ říká paní Vanda, která zdaleka není sama, kdo si tímto nebezpečným způsobem spoří čas.

Třinec je železnicí propleten a podobné zkratky k obchodu nebo restauraci jsou tu zažité asi na jedenácti místech ve městě. Na závod s vlakem jedoucí padesátkou si lidé troufli, teď už ho ale nemusejí vyhrát, upozorňuje starostka Třince Věra Palkovská (nezávislé sdružení).

„Jsou to zvykové cesty, po kterých lidé chodili běžně, historicky. Díky výstavbě koridoru a tím pádem zvýšení rychlosti, nehlučnosti vlaků, je to nemožné. Všechno přináší své výhody a nevýhody. Výhodou je, že vlaky budou jezdit centrem města méně hlučně a rychleji. Na druhé straně to přináší toto nebezpečí,“ varuje starostka.

Město proto spolu se Správou železniční dopravní cesty a policií rozjelo informační kampaň i četnější kontroly. I když to řeší hlavně domluvou, zkrácení cesty už se několika lidem prodražilo.

autor: iha
Spustit audio