Vodáci zahájili na Odře novou sezónu

27. březen 2010
Zprávy , Zprávy

Vodáci v Moravskoslezském kraji dnes zahájili novou sezónu. Prvním hromadnou veřejnou akcí bylo otevření Odry u Oder na Novojičínsku. Koryto řeky rozhodně prázdné nebylo - i co se týče výšky vodní hladiny.

Většina přijela ještě dříve, než bylo určeno. Zima asi byla přece jenom dlouhá a lodě v garážích potřebovaly znova provětrat. Napočítal jsem na parkovišti asi stovku lidí.

Pavel dorazil až z Polska - jako jeden z organizátorů. „Děláme to už pátý rok a každým rokem přijíždí více lidí. Nejdůležitější věc ale je, že se vždy podařila voda. V Polsku se podobné akce vůbec nekonají," poznamenal.

„V této sezóně je to vůbec první hromadná vodácká akce pro veřejnost, která je vlastně součástí vodáckého kalendáře akcí Moravskoslezského kraje," dodává František Vyhňák ze spolku vodáků Campanula.

„Slavnostní ceremoniál se organizuje různě, ale jeho nedílnou součástí je otevření klíčem. Odemknutí proti směru hodinových ručiček, abychom si řekli, tak teď zahajujeme vodácký rok na této řece," vysvětlil dále Vyhňák.

A pak už nebyl čas na další povídání. Jedno auto za druhým se přesunulo po úzké silnici na místo startu, odkud postupně všichni vyrazili. Měli před sebou 14 kilometrů po Odře, která tady teprve začíná svou dlouhou pouť. Pavel z Polska si ji pak může prohlédnout v mnohem majestátnější podobě ve své rodné Ratiboři.

autor: mrk
Spustit audio