Vodní dýchánek

11. srpen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Léto je bezesporu obdobím, během kterého můžete zažít spoustu netradičních příhod. V čase dovolených nebývá o pozoruhodné zážitky nouze. Některé věci ale můžete zažít pouze na jižní Moravě. V kraji vyhlášených vinic se o tom přesvědčil autor následující poznámky.

0:00
/
0:00

Moravské Slovácko je velmi specifickou oblastí. Ve srovnání s jinými částmi republiky jsou tam lidé mnohem vstřícnější a veselejší. Nevynechají jedinou příležitost k vyjádření svého niterného vztahu k vínu. A dokážou ho projevit velmi nekonvenčně.

Trávil jsem nedávno v této svérázné oblasti pár dní. A zrovna v době ukrutných veder. Pálící slunce přímo vybízelo k pobytu u vody. Zvolil jsem vyhlášenou místní štěrkovnu. Vodička čistá, všude kolem plno zeleně, prostě pohoda. Užívám si to. Čistím mozek a je mi blaze.

V tu chvíli si všimnu lehce zvýšené zvukové hladiny na vodě. Když se tím směrem zadívám, nevěřím svým očím. Asi dvacet metrů od břehu vytvořili dva muži a dvě ženy skupinku. Na tom by samozřejmě nebylo nic divného. Tito dobromyslní lidé ale měli všichni vlastní matrace, ze kterých utvořili čtverec. Na matracích neleželi, ale seděli. Zadíval jsem se pozorněji. Každý z nich měl v ruce skleničku s magickou červenou tekutinou. Když ji někdo dopil, jeden z pánů pohotově dolil z připravené litrové láhve. Skupinka byla v družném rozmaru a evidentně se dobře bavila. Hovor prokládala zpěvem moravských lidových písní. Chvílemi hlasitě komunikovala i se spřízněnými lidmi na břehu. Občas někdo ze čtveřice neudržel rovnováhu a spadl z podušky do vody. Žádný problém. Dotyčný se vyškrábal zpátky a jelo se vesele dál. Tak to trvalo dobrou hodinu.

Řeknu vám, pozorovat tyhle dva páry, to byl opravdu zážitek z kategorie nesmrtelných. No zkuste si takový vinný piknik na vodě za tropického dne představit. Možná přitom dospějete ke stejnému závěru jako já. Vínem odkojení jihomoraváci prostě umějí žít. A propós, chvála létu!

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.