Volební nerozumy

21. květen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Volby do Evropského parlamentu se u nás konají 11. a 12.června. Páteční odpoledne a sobotní dopoledne jsou obvyklým volebním termínem. Tradice je ale v tomto případě spíše na obtíž.

V historii České republiky zatím všechny volby trvaly dva dny. Zdánlivě tedy nebyl důvod cokoli měnit. Ale opravdu jen zdánlivě. Stačí si uvědomit jednu důležitou skutečnost. Jsme totiž jediným státem čerstvě rozšířené Evropské unie, ve kterém se volby konají dva dny. Všem ostatním zemím včetně nám blízkého Slovenska na to stačí pouze den.

Dvoudenní termín znamená mimo jiné vyšší organizační náklady. Ale budiž, to by se ještě dalo pochopit. Do Evropského parlamentu volíme úplně poprvé, takže nešetřeme. Podstatně méně pochopitelné jsou konkrétní volební dny, stanovené naším Parlamentem. Proč pátek a sobota, když se hlasy mohou začít sčítat až o den později? Nad tím zůstává rozum stát. Kroutit hlavou nepřestávají hlavně členové volebních komisí. Pro ně to totiž znamená, že místo dvou dnů budou v komisi pracovat o den déle. Otevřít urny bude totiž možné až teprve od pozdního nedělního večera, kdy odvolí poslední členské země Evropské unie. Má se tak zabránit nežádoucímu ovlivnění volebních výsledků mezi jednotlivými státy. Komisaři tedy v sobotu ve 14 hodin volební místnosti zavřou a půjdou hezky domů. Musejí ale znovu přijít v neděli večer a teprve pak dotáhnout celou záležitost do úspěšného konce. Budou tedy pracovat v pátek, sobotu, neděli a s největší pravděpodobností i pár hodin v pondělí.

Když už tedy u nás mají trvat evropské volby dva dny, mnohem logičtější by byl výběr soboty a neděle. Vůči komisařům by to bylo taky férovější. Už jen proto, že jejich odměna za třídenní práci bude úplně stejná jako u minulých voleb, které trvaly jen dva dny. Naši zákonodárci prostě u voleb do Evropského parlamentu některé věci zjevně nedomysleli.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.