VOP Nový Jičín získal významnou armádní zakázku

3. březen 2009

Ve Šternberku a Novém Jičíně se budou vyrábět armádní obrněné transportéry. O celkem 107 vozidlech Pandur II za zhruba 14,5 miliardy korun včera rozhodla vláda. Na této státní zakázce se budou podílet i další české firmy. Výroba a vývoj transportérů má přinést českým firmám zakázky za miliardy korun.

Nejprve vypovězení smlouvy s vítězem tendru kvůli nedodržení podmínek, pak další vyjednávání a snížení objednávky na polovinu. Steyr neoficiálně uspěl na druhý pokus i proto, že hrozila arbitráž, které by rakouská zbrojovka případ předala.

"Na kontrakt armáda velmi dlouho čeká, protože tím, že se celá věc protáhla o několik let, tak se dostala do výrazných problémů z hlediska požadavků na plné operační schopnosti. V tomto smyslu jsem rád, že se nám podařilo nakonec dosáhnout narovnání smlouvy a že můžeme tento kontrakt realizovat," uvedl po jednání vlády premiér Mirek Topolánek.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová zřejmě podepíše smlouvu už tento měsíc. První Pandury pak přijdou do Česka na podzim. "Předpokládáme použití jak na území České republiky v případě živelních katastrof nebo čehokoliv jiného, tak i s jeho nasazením do mezinárodních misí, a to podle potřeby již v roce 2009," dodal náměstek ministryně obrany Martin Barták.

Výrobně-technický ředitel Vojenského opravárenského podniku Nový Jičín Adolf Veřmiřovský ujistil, že teď začnou naplno veškeré práce na vývoji těchto kolových transportérů. Firma tím pádem nebude propouštět. Jde především o 120 vyškolených specialistů.

"Nepropustíme specialisty, kteří znají vojenskou techniku, umí projektovat, vyvíjet, vyrábět a řídit vojenské projekty. Bez této zakázky bychom je museli propustit, podnik by tyto lidi ztratil. A také armáda. Projekt končí v roce 2013," upřesnil Veřmiřovský.

Zakázka na výrobu a vývoj obrněných transportérů je pro Nový Jičín velmi dobrou zprávou. Jde především o zachování zaměstnanosti v regionu. "Protože s obavami hledíme zejména na automobilové odvětví. Nejvýznamnějším zdejším zaměstnavatelem je totiž firma, která je přímo napojená na automobilový průmysl. Při ohrožení bychom mohli přijít i o tisíc pracovních pozic," upozorňuje novojičínský starosta Ivan Týle.

autoři: jas , dka , mrk
Spustit audio

Více z pořadu