Všímavost neuškodí

4. listopad 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Veterináři v těchto dnech zaznamenávají výrazně více případů, kde je lidé upozorňují na uhynulé ptáky. Občané tak reagují na nebezpečí nákazy ptačí chřipkou.

0:00
/
0:00

Čtyři mrtvé havrany našli v začátkem týdne lidé na poli v severních Čechách. Ještě nedávno by na tom nebylo nic tak zajímavého. Dnes? Díky upozornění všímavých občanů přijeli hasiči, kteří vložili mrtvé opeřence do igelitových pytlů a odvezli je na veterinární stanici k pitvě. Podobný případ řešili i místní veterináři, kterým lidé z Třinecka nahlásili dvě uhynulé krůty.

Veterináři připouštějí, že většina takových informací od občanů nemá s ptačí chřipkou nic společného. Přesto jejich iniciativu vítají. Nebezpečí je příliš velké na to, aby se dalo podcenit. Rizikové jsou především hromadné výskyty mrtvých ptáků. A právě k nim výše uvedené nálezy patří. Čtyři nebo dva kusy mrtvých ptáků jsou více než jeden. Hrozba nebezpečné nemoci prostě lidem otevřela oči.

Platí to především pro občany na venkově. Ti mají k přírodě podstatně blíž než obyvatelé měst. Rozdíly mezi stylem životem ve větších městech a menších vesnicích se projevují i v případě ptačí chřipky. A není to jen obavou o vlastní zdraví, ale taky o kondici svých zvířecích miláčků. Většina venkovanů je zároveň chovatelem drůbeže či jiného domácího ptactva.

V prevenci nezahálejí ani sami veterináři. Všem registrovaným chovatelům už rozeslali dopisy, ve kterých je upozorňují na příznaky ptačí chřipky. Zároveň je požádali o aktivní spolupráci pokud budou mít jakékoli pochyby. Geografická smyčka se totiž povážlivě stahuje. Výskyt ptačí chřipky v Evropě jako první ohlásilo Turecko. Pak choroba postihla Rumunsko a Řecko. Další ohniska nákazy registrovali v Chorvatsku a Velké Británii. A teď už je ptačí chřipka i v Německu čili doslova za humny.

Je jasné, že vzdálenost mezi Českou republikou a místem výskytu ptačí chřipky se den ode dne zkracuje. Nemusí to teoreticky nic znamenat. Ale taky může. Opatrnosti není nazbyt, smrtelný virus H5N1 si ji přímo vyžaduje. Mít otevřené oči a ochotu k nahlášení podezřelých okolností je to nejmenší, co v rámci prevence můžeme udělat.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio