Vydatné sněžení komplikovalo dopravu v kraji

17. únor 2009
Zprávy , Zprávy

Noční vydatné sněžení dnes komplikovalo dopravu v celém kraji. Nejvíce zkomplikoval práci silničářům havarovaný kamion na Bruntálsku. Kolize ale řešili policisté i v jiných částech regionu. Řidiči se s až deseticentimetrovou nadílkou nového sněhu vypořádávali jen s obtížemi.

Celých pět hodin trvalo odstraňování následků havárie kamionu na silnici mezi Dvorci a Moravským Berounem. Šestatřicetiletý řidič dostal smyk a utrpěl lehké zranění. Silnice byla několik hodin neprůjezdná i pro vozy silničářů.

Podle náměstka ředitele Ostravských komunikací Antonína Bíny přitom mnohdy stačí přizpůsobit svou jízdu podmínkám. "Pokud je zimní období, je třeba jezdit tak, aby vozy mohly včas zastavit, aby nedocházelo k nehodám."

K problémům s kamionovou dopravou dochází v zimě hlavně v kopcovitém terénu. "Například Vidly, Skřítek nebo Bílčice jsou problémové úseky pro nákladní vozidla. Naše doporučení je dodržování předepsané výbavy, řetězy pro nákladní vozidla a samozřejmě zimní pneumatiky," upozorňuje mluvčí bruntálské policie Pavla Tušková.

Problémy měly kamiony i na silnici I/56 v Beskydech, popisuje starostka Starých Hamer Eva Tořová. Spolu s kolegy z okolních obcí proto usiluje o osazení cesty značkou, která zimní výbavu přikáže.

"Až když začnou klouzat a zjistí, že to nevyjedou, tak nasazují řetězy. Mnohdy přitom stojí na štorc přes celou cestu, takže není možné je ani objet. Kdyby v tu chvíli někdo potřeboval záchranku, tak prostě kvůli té nezodpovědnosti řidičů jsme tady odříznutí od světa," dodává starostka.

Přestože úsek ze seznamu pro letošní zimu nakonec vypadl, příští rok by situace mohla být jiná. "Je to třeba projednat i se Slovenskem a Zlínským krajem. Chtěli bychom v těchto jednáních pokračovat a získat schválení na její osazení na další zimní sezónu," ujišťuje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Roman Kluzák.

Spustit audio