Vyhořelý obytný dům v karvinském ghettu bude zbourán

31. říjen 2009
Zprávy , Zprávy

Vyhořelý dům v problémové karvinské lokalitě zvané Vagónka bude příští týden zbourán. Rozhodl o tom statik, který stavbu označil za neobyvatelnou a nebezpečnou. Požár tento městský nájemní dům zachvátil v noci na úterý a vyhnal z domovů čtyři romské rodiny.

V domě žilo celkem 28 převážně sociálně slabých lidí. Město už pro ně zajistilo náhradní ubytování v provizoriu. Postižené rodiny si z vyhořelého domu odnesli své nejnutnější věci, v jednom případě za asistence hasičů, protože statik přístup do jednoho z bytů zakázal.

"Všech 28 lidí, kteří ve čtyřech bytech bydleli a byli našimi nájemníky, zatím bydlí na ubytovně. Snažíme se pro ně hledat byty trvalé," upřesnila mluvčí města Šárka Swiderová s tím, že všechny rodiny už dostaly od města jednorázovou finanční výpomoc.

Magistrát se pokusí stavbu zcela zlikvidovat ještě do konce listopadu. Do pátku bude stavba stržena, do konce měsíce pak musí skončit celková demolice, a to včetně odklizení sutin.

Požár vypukl v pondělí kolem 21:30 v karvinské části Hranice. Podle hasičů se plameny šířily ze střechy. Oheň téměř čtyři hodiny likvidovalo osm jednotek dobrovolných a profesionálních hasičů. Plameny zničily střechu a půdu domu. Škoda se pohybuje kolem 400.000 korun.


Čtěte také:
V Karviné pozdě večer shořel bytový dům
O osudu vyhořelého domu v Karviné rozhodne statik

autor: š.iva
Spustit audio