Vypadalo to jako obyčejná piha. Nebezpečné znaménko naštěstí lékaři objevili včas

14. květen 2012

Lidé v celé Evropě si dnes připomínají Den melanomu. I v Moravskoslezském kraji v nemocnicích vyšetřovali zájemcům zdarma znaménka a předávali jim informace o tom, jak se chránit před vznikem kožních nádorů. Na rakovinu kůže v Česku zemře ročně 300 lidí. Čtyřiadvacetiletá studentka Tereza měla v tomto ohledu štěstí.

Není typickým příkladem člověka, kterému hrozí rakovina kůže. Nikdy se nespálila, nechodí do solária, není takzvaný světlý typ. Přesto se stala jedním z pacientů kožního oddělení a neminula ji operace. Dnes je Tereza v pořádku. „Byl to pro mne šok,“ vzpomíná čtyřiadvacetiletá studentka.

Stalo se to přesně před rokem. Také tehdy v rámci Dne melanomu nabízeli lékaři vyšetření znamének na všech možných místech. I v nákupním centru, kterým právě procházela. Znaménko na krku, kterého se bála, bylo v pořádku. Lékařka se však rozhodla, že jí zkontroluje i zbytek těla. A na zádech objevila jiné.

„Vůbec jsem netušila, že na zádech nějaké takové mám. Bylo úplně malinké, takže by mne vůbec nenapadlo, že by zrovna tohle mohlo být nebezpečné,“ dodává Tereza.

Pak už to šlo ráz na ráz. Operace, léčba na podporu imunity. „Ještě že jsem tu řadu vystála,“ říká dnes mladá žena. „Paní doktorka říkala, že kdybych přišla třeba o dva měsíce později, tak už to mohlo dopadnout hůř. Že už ta léčba mohla být dlouhá. Dnes je to tak, že jsem v pořádku, ale nechodím na sluníčko, mám z toho strach. A pravidelně chodím na kontroly,“ dodává.

Důležité je přijít včas

Podle lékařů je mimořádně důležité přijít s podezřelým znaménkem co nejdříve. S pokročilými melanomy už totiž lékaři boj o pacienta prohrávají.

„Stává se to častěji v případě mužů, kteří se bojí vyšetření a opravdu se schovávají a nechtějí to nějakým způsobem řešit. A když přijdou, tak už je pozdě,“ upozorňuje primářka kožního oddělení ostravské fakultní nemocnice Yvetta Vantuchová.

Názor dvou mladých studentů z Ostravy mluví za vše. „Nějaké krémy nepoužívám, jsem zdravý člověk,“ říká první z nich. „Nechráním se vůbec. Možná v létě nějaký opalovací krém, ale to je tak všechno,“ dodává druhý.

Lékaři radí, abychom si ochranný krém přibalili nejen k moři, ale i když jedeme k rybníku za humna. Nejlepší ochranou je ale vždy omezit pobyt na slunci.

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu