Výrobní firmy v kraji hledají kvalifikované pracovníky

27. listopad 2006

Moravskoslezský kraj se během několika let stal vyhledávaným cílem investorů. Zaplněné průmyslové zóny ale přinesly problémy, se kterými dříve počítal jen málokdo. V oblasti pověstné průmyslem a také vysokou nezaměstnaností je paradoxně téměř nemožné sehnat kvalifikované zaměstnance. Nepomáhají ani rekvalifikace a do řešení situace se vložil krajský úřad.

Zámečníci, elektromechanici, stavbyvedoucí, informatici - a tak by se dalo pokračovat. Firmy se začínají o kvalifikované pracovní síly doslova přetahovat. Potvrdila to Pavla Břusková z krajské Agentury pro regionální rozvoj. Proto vznikla iniciativa s názvem For Tech. Není to podle ní nic jiného než cílená kampaň zaměřená na žáky, učitele a hlavně rodiče. "Aby student věděl, které obory má vystudovat, když se chce o tato místa ucházet," říká Břusková.

Podle náměstka hejtmana Pavla Drobila už nestačí ani rekvalifikace, protože technické obory jsou velmi úzce a odborně zaměřené.

Druhou možností je znovuoživení firemních škol, které by nabízely obory podle potřebnosti na pracovním trhu. "Nejdříve musíme říct, jaké jsou kapacity krajských středních škol. V okamžiku, kdy je naplníme a zjistíme, že potřeba je další, bude na tahu soukromý sektor," uvedl náměstek Drobil.

Tomu se ale firmy většinou brání. Třeba ve Vítkovicích, kde nutně potřebují každý měsíc desítky strojařů. "V tuto chvíli je spíše na pořadu dne podpořit zájem o technické obory než zakládat nové školy," podotýká mluvčí firmy Eva Kijonková.

Krajská rozvojová agentura chce proto spíše pořádat exkurze do výrobních závodů, chce být v kontaktu s výchovnými poradci na školách, a to co nejdříve. Je pravdou, že rodiče a žáci se informacím většinou nebrání. Hlavně v posledních ročnících škol.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu