Vyšetřování žhářského útoku v Bedřišce má pět verzí

18. březen 2010

Policisté při vyšetřování žhářského útoku v ostravské osadě Bedřiška pracují s pěti verzemi. Je mezi nimi i pokus o rasově motivovanou vraždu. Do domku romské rodiny v kolonii někdo hodil zápalnou láhev v noci na neděli. Zápalná láhev s vysoce hořlavou tekutinou proletěla oknem do dětského pokoje, kde spala třináctiletá dívka. Láhev se nerozbila a chemikálie tak nezačala hořet.

Proč došlo ke žhářskému útoku v ostravské osadě Bedřiška? Policisté při hledání odpovědi na tuto otázku pracují s pěti verzemi. „Jedna z těch vyšetřovacích verzí je, že čin byl spáchán z rasového motivu, a to ať už ve stavu pokusu těžké újmy, protože nedošlo k žádnému zranění osob, a popřípadě pokus o vraždu, v daném případě z rasového motivu,“ potvrdila státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Starostka městské části, kde k útoku došlo, Liana Janáčková řekla, že jeden ze synů postižené rodiny žije v Anglii a jeho příbuzní se za ním chtějí dostat. „Měli se vyjádřit před známými, že stejně odletí do Anglie nebo do Kanady, že jen potřebují mít potvrzení o tom, že jsou tady diskriminováni. Toto jsou postřehy z Bedřišky,“ dodala starostka.

U postižené rodiny toto prohlášení vyvolalo ostré reakce. Dušan Podraný chce starostku dokonce žalovat. „Uráží mě to, to nemůže být pravda. Je to nehorázné,“ ohradil se. Jeho žena Ludmila obvinění, že vše nafilmovali, aby mohli odjet do Anglie, odmítá. „Já odtud nechci odjet. Tady jsem se narodila, tady zůstanu,“ řekla.

Ihned po útoku šéf ostravských kriminalistů Radovan Vojta k možnému fingování řekl toto: „Samozřejmě i toto je možné, nicméně v současné době se k tomu nepřikláníme.“

Jak přesně hořlavina dopadla, kudy láhev letěla a jak se rozbilo sklo okna, by mohl jednoznačně objasnit vyšetřovací pokus, který policisté zřejmě provedou. „Jestliže bude nutno provést vyšetřovací pokus, rekonstrukci, či cokoli jiného, bude provedena tak, abychom objasnili stav věci řádně,“ potvrdila státní zástupkyně Bilíková.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu