Vzhůru do arén

19. prosinec 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Po reprezentační přestávce dnes pokračuje opět hokejová extraliga. Letošní program s blížícími se vánočními svátky přináší přesto jedno nej. Je nejnabitějším v celé české hokejové historii. Co se dá od této na první pohled nepostřehnutelné události čekat?

0:00
/
0:00

Hráče čeká ode dneška v 21 dnech rovných deset kol. Tedy porce, která se rovná celé třetině dosud odehraných zápasů. Ty se stihly přitom odehrát za dlouhé tři měsíce. Že si hokejisté neužijí Vánoce s rodinami, je víc než jasné. Stejně jako to, že dostanou do těla jako ještě nikdy v historii. Nic na tom, hráči jsou velmi dobře placení profíci, pro všechny jsou podmínky stejné a termínová listina je nabitá. To jsou nezpochybnitelná fakta, stejně jako věc, že někteří se z posledního kola hraného 23. prosince dostanou do svých postelí až na Štědrý den ráno a hned 25. prosince je čeká trénink.

Dá se předpokládat, že po sportovní stránce bude takto přehuštěná termínovka zásadní. Kdo nápor výsledkově zvládne, s velkou jistotou bude moci vyhlížet jarní boje play off. Kdo teď zažije krizi, bude pravděpodobně ztracen. Zajímavé bude sledovat, jak se s takovou porcí zápasů srovnají fanoušci. Zvlášť v období svátků, kdy lidé navštěvují rodiny a podobně.

Ve fotbalové Anglii se také hrají hned čtyři kola v období největších svátků a Nového roku. A pravidelně jde o nejsledovanější zápasy v celém roce. Lidé mají volno a vychutnávají nejpopulárnější hru ve své zemi.

Pokud si podobný efekt od letošního přehokejování slibují i čeští šéfové, obávám se, že jsem trochu skeptický. Náboženství jménem fotbal v Anglii se s oblibou hokeje u nás nedá ani v nejmenším srovnat. Navíc v období Vánoc přinese tolik kol za sebou i jiné problémy. Každý den totiž nevychází noviny a i jiná média, která by mohla o hokeji informovat, mají pozměněný režim. Situace se dotkne i takových drobností, jako jsou hokejové noviny a programy na stadionech. Tiskárny totiž přes svátky netisknou. Takže fanoušci nedostanou vždy ty nejaktuálnější informace, ale třeba souhrnný program ke čtyřem kolům najednou.

Jak se všichni zainteresovaní s novou situací poperou, na to budeme znát odpověď za pár dní. Pravděpodobně ale můžeme očekávat tento efekt: Je to, jako kdyby jste vykouřili tři krabičky cigaret denně. Přežijete to, ale na zdraví vám to rozhodně nepřidá. Takže fanoušci, vzhůru do arén!

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.