Vzkaz

6. květen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

"Tak ty nám nehubneš," postěžoval si porotce Ondřej Hejma na adresu soutěžícího Tomáše Savky, což měla být reakce na jeho pěvecké vystoupení. V tu chvíli jsem před televizní obrazovkou ztuhla. Česko hledá Superstar jsem se rozhodla sledovat poprvé, nepřímo mě k tomu donutily časté rozhovory mých náctiletých dětí, a tak jsem chtěla vědět, o kom je vlastně v naší rodině pořád řeč.

Kult chudých - rozumějte štíhlých - v naší západní demokracii volá do nebes. Kdo je tlustý - obézní - nebo jen nemá 50 kilo i s železnou postelí - ten mezi nás nepatří. A je úplně jedno, jak zpívá, jak je sympatický, co má v hlavě a co na srdci. Několik kilo navíc - a vysvětluj - co si to dovoluješ zpívat v naší soutěži, která je jen pro hubené, jak se vůbec opovažuješ vlézt před oči těm všem vypracovaným tělíčkům.

Pane porotče, pane Hejmo, to co jste řekl na adresu jedné ze Superstár, řekl jste dobré polovině teenagerů, kteří z jakýchkoliv důvodů nejsou štíhlí - tedy stoprocentně štíhlí. Nemluví ze mě rozhořčení matky, která má doma kypré děti. Naopak. často velmi bedlivě dohlížím na to, aby jedly a obezřetně hlídám řeči o jejich údajné nadváze, při které jim lezou žebra. Je to trend - a nejen mezi mládeží - ale dohnaný do extrému, na prvním místě tedy, jak vypadáš, což se rovná, jsi-li štíhlý nebo ne. Ruku na srdce, kolik máte skvělých přátel a svých nejbližších lidí, kteří nemají figuru na sto procent ? A kolik máte v okolí anorektických děvčat - kost a kůže, které se bojí na jídlo jen podívat. Jiný kraj, jiný mrav. Znám dvě sestry - jedna je štíhlá, druhá baculka. Ta druhá byla zakomplexovaná do doby, než na ni v Tunisu mohli muži oči nechat a nabízeli za ni jejímu otci 12 velbloudů. Té první, štíhlé krasavice, si ani nevšimli.

Pane porotče Hejmo a ostatní výrobci idolů: měli byste začít šetřit, těch, které zraňujete, je zřejmě hodně. Je tady ještě levnější varianta - přijďte k rozumu!

Spustit audio