Vzpomínka na Vlastimila Kučaje, kytaristu kapel Majestic a Bukanýři

24. duben 2023

Vyučený zámečník, strojař, chemik, nebo elektrikář. Podobná povolání stála u zrodu mnoha ostravských hudebních talentů. Žádná konzervatoř, ale drsná ostravská realita. Zámečníkem se vyučil i Vlastimil Kučaj, významný ostravský kytarista a spoluzakladatel kapel Majestic a Bukanýři.

Jeden z nejvýraznějších ostravských muzikantů se narodil 25. dubna 1940 v Praze, ale svůj život strávil v Ostravě. Z manželství se zpěvačkou Marií Rottrovou měl Kučaj dva syny, Martina a Víta, kteří se úspěšně etablovali v hudební branži.

Kučaj byl neodmyslitelnou součástí populární hudby regionu. Psal i vlastní tvorbu, která kombinovala soulové prvky s inteligentními rockovými postupy. Svědčí o tom například i píseň Kafemlejnek z roku 1981, jež líčí na principu přirovnání k mlýnku na kafe různá úskalí vztahových peripetií.

Text k písni Vlastimila Kučaje napsal tehdy mladičký Jaromír Nohavica, který dodnes s vděčností vzpomíná na osobnosti, které mu daly příležitost rozvíjet a cizelovat své textařské mistrovství.

Vlastimil Kučaj by se 25. dubna dožil třiaosmdesáti let. Jeho pozemská pouť skončila v pouhých šestapadesáti, ale jeho otisk v hudební mapě města Ostravy je nesmazatelný.

Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava Vám přeje Milan Bátor.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související