Z Bašky zmizí betonové ruiny a odpad

3. duben 2012
Zprávy , Zprávy

Radnice v Bašce nechá zbořit tři chátrající objekty. V obci jsou už desítky let a teď už jsou vlastně pro ostudu. Jde o rozpadlý obytný dům, starou telefonní ústřednu s garáží a brouzdaliště na břehu vodní nádrže. A radnice plánuje také velký úklid v části Malá Baška, která je zavezená odpadem.

Poklidnou obec pod Beskydami - Bašku - letos moc klidné léto nečeká. Kromě toho, že se na několika místech kope kanalizace, tam zanedlouho vjedou další bagry, které budou odbahňovat tamní vodní nádrž. A to toho ještě začne demolice několika zchátralých objektů. Například starého brouzdaliště na břehu, kde už děti dávno nedovádějí.

Čtěte také

„V současné době je to místo spíš zabahněným rybníkem, který není našimi občany využíván. Částečně možná je využíván pouze rybáři. Takže bychom chtěli toto místo zavézt, zarovnat – vytvořit rovnou travnatou plochu, která by mohla být využívána pro různé kulturní společenské akce. Máme nějaké vize letního kina nebo něčeho podobného,“ vysvětluje místostarosta Martin Čajánek.

K zemi půjdou také obytný dům, telefonní ústředna a garáže v centru Bašky. Volná místa nechá radnice zatravnit a připraví je pro další využití. Celkem v obci vyčistí za pomoci osmimilionové dotace z evropské pokladny území o rozloze 55.000 čtverečních metrů.

Součástí je i úklid lokality Mrchoviště. „Ta lokalita je odpadem zohyzděna už dlouho. Je to tedy především navezená travní hmota. Je to tam škaredé, tak jsme se rozhodli tu lokalitu srovnat a vyčistit, ať se tam ten odpad nehromadí. Takhle to lidi láká přišoupnout tam něco, co tam nepatří,“ říká starostka Irena Babicová.

Firmu, která bude mít demolici objektů a úklid Mrchoviště na starosti, radní vyberou v nejbližší době. S pracemi se má začít nejpozději v červnu.

autor: iha
Spustit audio