Z generace 70. let jsou rodiče a dětí přibývá

19. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

Porodnice v kraji mají problémy. Roste totiž počet narozených dětí, a tak mají skoro plno. Fakultní nemocnice s poliklinikou v Ostravě-Porubě dokonce musela přestat přijímat ženy, které rodí neplánovaně a bez komplikací.

Odborníci říkají, že vlnu vysoké porodnosti čekali. Za vším jsou ženy z populačně silných ročníků ze 70. let minulého století, které se teď stávají matkami. Situaci v regionu komplikuje i fakt, že přesto byl u uplynulých letech zrušeno několik porodnic. "Od roku 2000 došlo ke zrušení 5 míst, ve kterých byly porodnice. Konkrétně se jednalo o města Bílovec, Český Těšín, Vítkov, Rýmařov a Bohumín," říká Petra Eliášová z krajského odboru zdravotnictví.

Například v Karviné se za první pololetí letošního roku narodilo o sto dvanáct dětí více než vloni. Frýdeckomístecká porodnice je na tom podobně, potvrzuje zástupkyně primáře dětského oddělení Jana Beránková. "Naše nemocnice má za rok 1300 až 1400 porodů. Jsme v těsném závěsu za fakultní nemocnicí v Ostravě-Porubě. V loňském roce jsme měli konkrétně 1315 porodů. K současnému červencovému datu už máme teď o 70 porodů více než v tom loňském období. Na naší porodnici je teď hospitalizováno 27 dětí. Takže jsme plně obsazeni."

Logo

Fakultní nemocnice s poliklinikou v Ostravě-Porubě dokonce musela přestat přijímat neplánované a nekomlikované porody. Sanitky teď rodičky vozí do jiných zdravotnických zařízení, vysvětluje přednosta porodnicko-gynekologické kliniky Peter Koliba. "Máme zastavený příjem fyziologických porodů. To znamená, že centrální dispečink neposílá sanitky k nám. Nemůžeme to udělat pro předčasné porody a hlavně u extrémně nezralých novorozenců, protože jsme regionální perinatologické centrum jako jediné v Moravskoslezském kraji. Nejbližší centrum je v Olomouci a Brně."

Frýdeckomístecká porodnice zatím podobné opatření neplánuje, ujišťuje Jana Beránková. "Tato situace se u nás zatím nestala, ani ji neplánujeme. Jsme schopní při současném počtu 24 lůžek pro novorozence pojmout 27 až 30 novorozených dětí. Řešíme to tím, že máme rezervní postýlky. To by ale byla maximální kapacita. Nelze to samozřejmě rozšiřovat donekonečna."

Kritickou situaci v Ostravě by mohla vyřešit dostavba porodnického pavilonu ve fakultní nemocnici. Nové oddělení by mohlo mít zhruba 30 lůžek.

autor: mik
Spustit audio