Z Ostravy do Opavy se bude jezdit za deset minut

27. únor 2009

Po deseti letech příprav začala dlouho očekávaná stavba silnice, která spojí Ostravu s Opavou. Je součástí takzvaného Slezského kříže a pomůže hlavně obcím na západní straně Moravskoslezského kraje. Perličkou je samotná trasa této cesty, protože vede místy, kde se denně nachází munice z druhé světové války.

Nová cesta bude zároveň obchvatem nebezpečných hrabyňských kopců. "Je to stavba za zhruba 3,2 miliardy korun a měla by být hotová asi za tři roky," říká náměstek opavského primátora Pavel Mališ.

Celé staveniště musí ještě projít hloubkovým pyrotechnickým průzkumem, protože právě v těchto místech zuřila zřejmě největší válečná bitva známá jako Ostravská operace. Už teď se mimochodem našly desítky starých zbraní a munice.

Slíbené peníze by už nic ohrozit nemělo. Ani ze strany Ředitelství silnic a dálnic. "Naší nespornou výhodou je, že ty stavby jsou připravené," dodává primátor Opavy Zbyněk Stanjura.

Kde ale potíže jsou, to je následný úsek od hranice okresu Ostrava a dále kolem okolních vesnic. Někde se ještě nepodařilo vykoupit dokonce 90 procent pozemků. Řešit to má nový vládní zmocněnec pro stavbu silnice I/11 František Kopecký. Někteří lidé podle něj využívají mezery v legislativě.

"Prostě vyvlastňování nemůže být na konci řetězce s vyšší cenou výkupu pozemků než za standardního výkupu," dodává. Jinými slovy to znamená, že ten kdo se odvolá proti nabízené úřední ceně, na tom v drtivé většině případů jednoznačně vydělá. A právě to brzdí veškerou přípravu řádově až o roky.

V každém případě už v roce 2012 by se měl alespoň všem Opavanům splnit velký sen. Do Ostravy přijedou za pouhých deset minut. A pokud se stát domluví i s ostatními, bude silnice napříč Ostravou a Opavou spolu s kolmou dálnicí D47 skutečným Slezským křížem.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu