Za mimořádných opatření začal soud s útočníky z Vítkova

11. květen 2010

Krajský soud v Ostravě dnes začal projednávat jeden z nejvážnějších extremistických útoků na Romy. Před trestní senát předstoupila čtveřice pravicových radikálů, která měla loni v dubnu hodit zápalné lahve do domku romské rodiny z Vítkova na Opavsku. Jaromír Lukeš, Václav Cojocaru, Ivo Müller a David Vaculík čelí obžalobě z rasově motivovaného pokusu vraždy. Dnes vypovídali dva z obžalovaných, a to Ivo Müller a Václav Cojocaru. Výslech druhého jmenovaného by měl soud dokončit zítra, kdy proces opět pokračuje. Rozsudek padne nejdříve na konci května.

Před senátem Krajského soudu v Ostravě začali vypovídat obžalovaní v kauze Vítkov. Redaktoři Českého rozhlasu Ostrava jsou přímo na místě a jednání soudu sledují. Martin Knitl shrnuje první část výpovědi jednoho z obžalovaných.

Český rozhlas Ostrava má autentický záznam výpovědi obžalovaného Ivo Müllera přímo ze soudní síně. Senátu popisoval, jak vyráběli zápalné lahve.

„Naplnili jsme je já a Vašek Cojocaru. Jen do poloviny, určitě to nebylo více. Jaromír Lukeš trhal kusy hader a cpal je do lahví. Potom jsme nasedli do auta a někdo řekl, jestli má někdo zapalovač. Nikdo jsme neměli, tak se Lukeš nabídl, že ho zařídí v hospodě,“ řekl před soudem obžalovaný Müller.

Druhý z obžalovaných Václav Cojocaru pak popsal svou roli při shánění lahví a benzínu do zápalných lahví. „Vzal jsem pár lahví, benzín jsem pravidelně vozil v autě jako náhradu v kanystru. Bavlněné hadry jsem vzal taky, protože jsem je používal na očistu skel v autě. Takže tyhle věci jsem nesháněl. Nabral jsem pár sklínek a jel jsem,“ uvedl Cojocaru před soudem.

Státní zástupkyně Brigita Bilíková označila všechny čtyři obžalované za stoupence pravicového extremismu. „Byli vedeni snahou zviditelnit se v rámci těchto hnutí i obecně vůči společnosti k provedení něčeho většího před 120. výročím narození Adolfa Hitlera připadajícím na 20. dubna 2009,“ upřesnila motiv jejich počínání státní zástupkyně.

Obžalovaní prý vraždit nechtěli, dům měl být podle nich prázdný

Obžalovaný Ivo Müller před soudem odmítl, že jeli do Vítkova s úmyslem vraždit. „Kdybychom chtěli někoho zabít, nedomlouvali bychom to v hospodě, kde je plno lidí. Nedomlouvali bychom podrobnosti přes telefon. A i když to tak nevypadá, tak si myslím, že takovým způsobem se lidi vraždit nejezdí,“ řekl obžalovaný.

Muži na dům zaútočili v noci na 19. dubna. Tři z nich do oken hodili tři zápalné láhve, čtvrtý, Lukeš, čekal v autě s tím, že prý zná únikové cesty. Při následném požáru byli zraněni tři lidé. Nejvíce tehdy ještě ani ne dvouletá Natálka, která utrpěla hluboké popáleniny na 80 procentech těla.

Tragický požár rodinného domu ve Vítkově

Nejmladší z obžalovaných Václav Cojocaru dnes u soudu také tvrdil, že podle něj byl dům prázdný a nechtěl nikoho zranit. „Když jsem se dozvěděl, že došlo k těžkému zranění, polil mě studený pot a musel jsem si sednout, abych tuhle informaci vstřebal. V životě bych nevěřil, že bych se dostal do takové situace, že bych někomu ublížil. Vyrovnávám se s tím dodnes. Připadá mi zbabělé páchat násilí na někom jiném. Ještě než k tomu došlo, jsem opravdu nevěřil tomu, že by tam mohli být nějací lidé,“ řekl Cojocaru.

Že by obžalovaní netušili, že útočí na obydlený dům, nesouhlasí zmocněnec Anny Sivákové, Ladislav Baláž. „Pokud je v oknech vidět světlo, hraje tam televize a každou noc svítí lampička, protože malá tak spala, tak není co řešit. Bylo jasně vidět, že tam někdo bydlí. Podívejte se, každý se nějak brání, ale my víme, jak se to stalo, proč se to stalo a je to z důvodu barvy kůže,“ upozorňuje Baláž.

Obžalovaným hrozí i doživotí

Čtveřici obžalovaných hrozí až patnáct let vězení. Není ale vyloučeno, že soud vynese výjimečný trest - doživotí. Poškození budou po obžalovaných požadovat také odškodné. Rodiče Natálky dokonce v řádu milionů korun.

K soudnímu přelíčení dnes přišel i otec Natálky Pavel Kudrik. O výši trestu má jasno. „Obrátilo nám to život úplně naruby. Předtím jsme žili, teď živoříme. Doufám, že soud rozhodne správně a spravedlivě. Kdyby záleželo na mně, tak bych je zavřel na doživotí. Natálka bude také trpět celý svůj život,“ řekl Kudrik, který se se čtveřicí obžalovaných setkal vůbec poprvé.

Proces provázejí mimořádná opatření

Kvůli ostře sledovanému procesu hlídají okolí Krajského soudu v Ostravě policejní hlídky a strážci vězeňské služby. Před soudem je i vozidlo městské policie s mobilní kamerou, která snímá celé prostranství před soudem. Uvnitř budovy pak je speciální zásahová jednotka. Samotný proces se čtveřicí pravicových radikálů se koná v největší jednací místnosti soudu. Veřejnost se dovnitř dostane jen se vstupenkou.

Dění před soudem sledují kamery.

„Je to v zájmu toho, aby nedošlo k tomu, že by někteří účastníci z řad veřejnosti v jednací síni stáli, protože by to bylo v rozporu se zájmem na důstojnosti soudního řízení,“ vysvětlil předseda Krajského soudu v Ostravě Jiří Doležílek.

Ředitel ostravské vazební věznice Jan Hlisník Radiožurnálu řekl, že dal příkaz, aby bezpečnost zajišťovala i zásahová jednotka vězeňské služby. „Mají specializovaný výcvik k provádění řekněme eskort nebezpečných osob. Jsou taktéž pro tuto činnost speciálně vystrojeni a vyzbrojeni,“ dodal ředitel vazební věznice. Obžalovaní byli do soudní místnosti přivedeni zvláštním vchodem.


Čtěte také:
Popálená Natálka musí do nemocnice, bude se učit chodit
Před rokem zaútočili žháři na dům Romů ve Vítkově
Pravděpodobný žhář z Vítkova byl v jiné kauze zproštěn obžaloby
Žháři z Vítkova žádají o propuštění z vazby
Policie zatkla podezřelé ze žhářského útoku ve Vítkově


autoři: ada , mrk , tif
Spustit audio

Více z pořadu