Za příměstské autobusy se v Moravskoslezském kraji už bude platit

23. duben 2020

Veřejná autobusová doprava v Moravskoslezském kraji se postupně vrací do normálu. Od víkendu budou cestující opět za jízdu platit a nastupovat předními dveřmi, kde je odbaví řidič. ČTK to dnes řekla mluvčí Moravskoslezského kraje Miroslava Chlebounová.

Zdarma byla příměstská doprava v kraji od 16. března, bylo to jedno z opatření proti šíření koronaviru, které mělo chránit především řidiče autobusů. Podle vedení kraje to ale ekonomicky nelze dál provozovat.

„Od 25. dubna budou cestující opět nastupovat a vystupovat předními dveřmi a bude je odbavovat řidič. Zároveň stále platí nařízení maximálně dodržovat hygienická opatření chránící před nákazou,“ řekla mluvčí. Řidiči nesměli během opatření cestující ani odbavovat, zhruba šest týdnů se tedy v autobusech neplatilo jízdné. Kraj zrušil i režim zastávek na znamení.

„Jsme přesvědčeni, že opatření byla správná. Svědčí o tom i fakt, že zatím nemáme potvrzeno ani jedno onemocnění řidiče nebo cestujícího, způsobené přenosem v autobusu,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) s tím, že kraj udělal maximum pro to, aby doprava zůstala zachována a lidé měli možnost jezdit do práce, na nákup či k lékaři v bezpečném prostředí.

Čtěte také

Podobná opatření přijaly i jiné kraje v ČR, také ty od nich postupně upouštějí.

Vedení kraje možnost přenosu nákazy v prostředcích MHD opakovaně konzultovalo s epidemiology a hygieniky. Shodují se, že za dodržování správných hygienických předpisů je při odbavování cestujících téměř vyloučen. Zásadní pro ochranu řidiče je důkladná hygiena rukou a používání roušek u řidičů i cestujících. Ochranu cestujících zajistí dodržování odstupů a důsledná dezinfekce vnitřku autobusů.

„Proto se vracíme k placení jízdného, stejně jako to už o nějaký ten týden dříve udělala většina ostatních krajů. Kdybychom to neudělali, museli bychom razantně omezit veřejnou dopravu v regionu, znamenalo by to i propouštění u dopravců,“ dodal Vondrák.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související