Za špatným ovzduším v Ostravě nestojí jen průmysl

7. duben 2009

Ostrava má analýzu kvality ovzduší ve městě. Vyplývá z ní, že lidem se v následujících letech může lépe dýchat. Radnice za pětisetstránkový dokument zaplatila necelé dva miliony korun. Studie hodnotí situaci za posledních deset let a modeluje i výhled do budoucna. Podle něj by se Ostravanům mělo lépe dýchat nejpozději za devět let.

Velká koncentrace průmyslových zdrojů, spousta aut v ulicích a také domkaři, kteří často topí, čím se dá. Podle náměstka ostravského primátora Dalibora Madeje teď město ví, na co se má zaměřit.

"Dostavět co nejrychleji dálnici a všechny přivaděče, aby se urychlil průjezd městem. Tím by se mělo ulehčit centru. Lokální topeniště - tam jsou okamžitá opatření, že spolupracujeme s městskou policií, která zavedla okrskáře. Takže určitě si umí ve své ulici zkontrolovat, kdo čím topí," upřesnil náměstek.

Odborníci ve studii hodnotili emisní i imisní situaci zhruba za posledních deset let a modelovali i to, jak škodlivin ubude. Pokud vyjdou všechny plány, v ideálním případě třeba u prachu půjde podle Jiřího Bílka ze Zdravotního ústavu v Ostravě o velké zlepšení.

"A to až tak, že v roce 2003 žilo 69 procent obyvatel Ostravy v oblasti s překračujícím limitem. Pokud by se všechna ta opatření realizovala, pak je to půl procenta lidí, kteří by žili v oblasti s překročeným limitem. Ve své podstatě se jedná hlavně, jak samozřejmě všichni víme, o oblast Radvanice a Bartovice," doplnil Bílek.

Ostravský obvod Radvanice a Bartovice přímo ovlivňuje hutní gigant ArcelorMittal. Firma už před časem avizovala miliardové investice do modernizace svých provozů. Ředitel pro životní prostředí Petr Baránek připustil, že ekologické plány ovlivní hospodářská krize.

"Realizace těch zásadních investic se zatím ta současná situace nedotkla a jejich příprava nadále pokračuje podle původního plánu. U některých investic je možné, že dojde ke změně původních termínů," upozornil ředitel s tím, že nejzásadnější investice, tedy takzvané odprášení aglomerace se připravuje jak má.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu