Začal Týden knihoven s mottem Cesta do knihovny

2. říjen 2006
Zprávy , Zprávy

V České republice dnes odstartoval jubilejní desátý ročník Týdne knihoven. Nejrůznějšími pořady se do akce zapojí přes 400 knihoven, mezi nimi také knihovny Moravskoslezského kraje. Ty nabídnou jak speciální pořady - od autorských čtení až po tvůrčí dílny pro děti - tak také poskytnou netradiční služby. Více o tom ví Irena Václavíkováu z Knihovny města Ostrava.

Účelem této akce, která se opakuje každý rok, je nalákat do knihovny i ty, kteří tam ještě nikdy nezavítali, ale zároveň nabídnout bohatý program těm, kteří jsou pravidelnými čtenáři a pravidelnými návštěvníky knihoven, těchto informačních institucí.

Logo

Mottem letošního ročníku Týdne knihoven je Cesta do knihovny. Jak chcete čtenáře nebo potenciální návštěvníky knihoven nalákat? Možná si teď někdo říká - proč bych vůbec měl do knihovny vyrazit?

My už jsme v podstatě nechávali na jednotlivých pobočkách, co úžasného vymyslí a jaké akce se jim podaří vytvořit, aby to tomu mottu Cesta do knihovny odpovídalo. Někteří to zpracovali tím způsobem, že připravují besedy se spisovateli, cestovateli - tam přece jen ten motiv cesty zaznívá. Veškeré akce jsou určeny jak dětem, tak dospělým.

Vývoj v knihovnách šel za poslední roky hodně kupředu. Co si myslíte, že by mohlo překvapit čtenáře, kteří u vás třeba dvacet třicet let nebyli?

Myslím si, že je to určitě masivnější rozvoj informačních technologií. Na mnohých pobočkách v Knihovně města Ostravy se čtenáři setkají s automatizovaným výpůjčním systémem. Setkají se s veřejným internetem, který je zdarma, a navíc je jim na mnoha místech nabídnuto i bezplatné školení, které je třeba vůbec poprvé uvede do práce s počítačem.

Nahlédněme do programu Týdne knihoven. Kolik máte poboček a co zajímavého se v nich bude dít?

Knihovna města Ostravy má k dnešnímu dni mimo Ústřední knihovnu celkem 26 poboček. Každá z nich si připravila svůj vlastní program. Ráda bych pozvala posluchače třeba do pobočky v Ostravě-Výškovicích, kde vyhlásili pod názvem Cesta do knihovny celotýdenní výtvarnou a literární soutěž pro děti. Mimo to bych pozvala na besedu se znalcem flory panem Vrzákem, která také nese název Cesta do knihovny, tentokrát barevným podzimem. Ta bude v pobočce na ulici Dr. Martínka v Ostravě-Hrabůvce. Je tady ještě další beseda, například na Fifejdách bude beseda s ostravskou kronikářkou Lenkou Kocířovou na téma stará Ostrava. Už jsem avizovala, že je celá řada akcí pro děti. To jsou zábavná odpoledne s bohatým programem, kde si dovolím upozornit na pobočku Ostrava-Vítkovice. Ta bude otevřená od 5. října nově na ulici Kutuzovova 14 a hned v pátek 6. října zvou všechny děti na zábavné odpoledne.

To jsou desítky akcí. Máme se na co těšit. A co takzvaná čtenářská amnestie? Jak ta je u vás oblíbená?

To je akce, která pro mnohé znamená ten hlavní bod, proč do knihovny přicházejí právě v tomto týdnu. Během celého týdne je upomínková amnestie. To znamená, že lidé, kteří zapomněli nebo z nějakého důvodu nám nehodlali v minulosti knihy vracet, mohou to učinit teď a žádné sankce je nečekají.

Týden knihoven začal v knihovnách dnes, někde skončí v pátek, jinde až v neděli. Celou akci pořádá Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky, včetně takzvaného VŘSČ - neboli Velkého říjnového společného čtení.

autor: čan
Spustit audio