Záchrana zámku v Ropici se nenávratně vzdaluje

31. květen 2010

Chátrající zámek v Ropici na Třinecku marně hledá nového majitele. Tím současným je zadlužená jihomoravská firma, která se o barokní památku nestará a nekomunikuje s úřady. Původně slibovala investovat desítky milionů korun a zámek přestavět na moderní hotel. Neudělala ale nic ani pro záchranu objektu, který se už částečně zřítil.

Vydatné deště v poslední době urychlily propad střechy zámku, který se už zřejmě zachránit nepodaří. V ohrožení jsou ale i další zámecké budovy. Z podzámčí v Ropici je proto cítit zloba, lítost i beznaděj.

Zámeček z 18. století chátrá už od 60. let, kdy mu začal vládnout Státní statek. Nezachránily jej ani porevoluční restituce. Velkou naději proto někteří lidé vkládali před léty do developerského projektu firmy Exakta Management.

„Přišli nám prezentovat své záměry výstavby pětihvězdičkového hotelu s wellness zázemím. Vystupování měli ale velice suverénní, takže spoustu i firem byli schopni zmanipulovat a přesvědčit o svém nápadu,“ připomněla starostka Ropice Uršula Waniová.

Později vyšlo najevo, že firma dluží miliony korun. Exekutor Jiří Prošek proto poslal zámek i pozemky odhadnuté na osm milionů korun do dražby. Konala se před několika dny a skončila fiaskem.

„Přišel jediný zájemce, který navíc přišel bohužel až po ukončení dražby. Bude muset být nařízená druhá dražba, podle zákona nejdříve za tři měsíce. S tím, že v té opakované dražbě je vyvolávací cena polovička odhadu ceny té nemovitosti,“ upozornil exekutor.

Podle starostky Waniové bude obtížné areál prodat, dokud jej stát nevyškrtne ze seznamu kulturních památek.

Spustit audio

Více z pořadu