Záchranáři cvičili zásah při pádu autobusu z mostu

6. červen 2009
Zprávy , Zprávy

Záchranu cestujících z autobusu, který se zřítil z dálničního mostu, nacvičovali tento týden záchranáři v Ostravě. Cvičení na několik hodin zastavilo dopravu na dálnici D47 ve směru na Brno. Podle pracovníků dálniční policie se ale zhruba tříhodinové omezení obešlo bez větších komplikací.

Na kilometru 356 se kolem deváté hodiny dopoledne zřítil z dálničního mostu autobus s 30 cestujícími. Hasiči, kteří celý zásah řídili, rozhodli o dvou trasách transportu zraněných, které vyprošťovali z vraku - pomocí lezecké techniky přímo na dálniční most a kyvadlovou dopravou přes nedalekou řeku Opavu pomocí hasičského gumového člunu. V obou případech pak hasiči předávali zraněné zdravotníkům.

"Při simulované nehodě zahynulo deset cestujících, dalších 20 bylo zraněno těžce a lehce. Figuranty byli studenti VŠB-TU Ostrava a odborného učiliště požární ochrany ve Frýdku-Místku. Cvičící byli o jejich stavu informování na připnutých kartičkách," vysvětlil mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Cílem cvičení bylo prověření spolupráce jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému (IZS), vzájemné komunikace a koordinace jejich činnosti při události většího rozsahu.

"Podstatným úkolem bylo také nacvičit záchranu a odsun zraněných a obětí z místa události, do jehož bezprostřední blízkosti nevedou žádné zpevněné komunikace. Na dálničním mostu složky IZS v Moravskoslezském kraji dosud necvičily," upozornil Kůdela.

autor: tif
Spustit audio