Záchranáři nacvičovali likvidaci havárie plynovodu

20. listopad 2008

Dopravu na silnici 1. Máje v Ostravě-Vítkovicích dnes dopoledne zablokovala fingovaná havárie plynovodu. Podobná cvičení záchranných složek probíhají u vybraných hutních firem každé tři roky.

Cvičení má dvojí význam. "Je to prověření vnějšího havarijního plánu a samozřejmě je to procvičení spolupráce mezi jednotlivými složkami Integrovaného záchranného systému včetně energetiků a dopravního podniku," vysvětluje zástupce krajského ředitele hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček.

Cvičení podobného rozsahu probíhá na území města až čtyřikrát ročně. Tentokrát si všichni vyzkoušeli situaci, kdy lidské životy ohrožuje koksárenský plyn. Jak dodává mluvčí hasičů Petr Kůdela, v reálu by šlo o velmi nebezpečnou situaci. "Může vytvořit výbušnou směs a co se týká účinků na člověka, může vyvolat dušení až zástavu dechu," říká.

Celý zásah si vyžádal uzavření dopravy. Co ale řidiči tramvají a cestující? "Je to jejich bezpečnost. Tramvaj tady prostě nemůže vyjet, protože hrozí nebezpečí výbuchu," popisuje velitel cvičení Vojtěch Nezval.

Poslední cvičení podobného rozsahu se uskutečnilo na konci letošního dubna v Porubě. Tehdy došlo k inscenovanému úniku amoniaku ze strojovny zimního stadionu. Takové akce budou probíhat i v budoucnu, jsou totiž velmi důležité.

"Myslím si, že se to nakonec i ukázalo při velkých mimořádných událostech, ať už ve Vřesině nebo ve Studénce, že ten nácvik zejména pro tu první fázi je naprosto stěžejní," upozornil Vladimír Vlček.

Spustit audio

Více z pořadu