Záchranáři nacvičovali v Třinci vyprošťování lidí ze sutin

19. únor 2010

Záchranáři dnes v Třinci trénovali vyprošťování lidí ze zřícené budovy. V troskách domu v části Oldřichovice prověřili připravenost policie, hasičů i zdravotníků na nehody, při nichž dojde k zavalení lidí. Měli možnost vyzkoušet nasazení specialistů na vyhledávání osob v troskách budov i nejmodernější techniku.

V obytném domě vybuchl kotel na teplou vodu a část budovy se zřítila. Pod sutinami zůstalo několik lidí, kteří jsou těžce zranění. Tak zní scénář cvičení, do něhož se zapojili hasiči, policisté i zdravotníci.

"Máme lokalizovanou osobu v sutinách a budeme muset provádět pomocí kamery vyhledání té osoby a průraz přes betonový strop," popisuje velitel zásahu Stanislav Kostka. Jeho muži našli v domě postupně pět vesměs těžce zraněných lidí v šoku a dva mrtvé.

V akci byl i psovod ostravských strážníků Petr Klega se svým německým ovčákem. "Dostáváme se do těch situací několikrát za rok. Úkolem toho pejska je, aby označil, že se tam osoby nenacházejí, aby šla použít těžká technika," vysvětlil strážník.

Zásah, který si vyžádal i omezení dopravy na rušné silnici, sledovaly hloučky zvědavých lidí. Někteří z nich se přišli s prvorepublikovým domem rozloučit. Dům poskytlo záchranářům město Třinec. Po jeho demolici má na jeho místě vzniknout křižovatka, která ulehčí dopravě.

Spustit audio

Více z pořadu