Zachraňovat lavičky se rozhodli senioři v Ostravě-Přívoze

4. srpen 2018 08:20

Asi desítka klientů Domu s pečovatelskou službou v ulici Dobrovského se sešla už brzy ráno na zahradě v areálu. K seniorům se také připojili pracovníci městských technických služeb. Do oprav laviček, aby měli lepší posezení, se pustili společně.

Na práci už je v domě s pečovatelskou službou připraven pan Petr. Právě on akci se záchranou laviček vymyslel. „To je to pravé pro nás seniory, protože my ten čas chceme trávit aktivně,“ vysvětluje senior, proč se rozhodli lavičky opravit.

S těžšími pracemi na místě pomáhají pracovníci Technických služeb. Nejprve lavičky rozmontují, nařezají nové desky a přibijí je k sobě. Senioři si pak mohou lavičky upravit podle vlastního vkusu.

„Brousíme starý nátěr, aby se mohl dát nový. Bez toho broušení by se totiž sloupal,“ popisuje pan Petr.

Seniorům v domě s pečovatelskou službou organizuje aktivity koordinátorka Jana Honová. Právě podobné akce mohou podle ní pomoci obyvatele domu více stmelit.

I ve zralém věku je možné splnit si sen a věnovat se naplno svému koníčku

Olga Kryglová ve svých 90 letech vytvořila portrét svého manžela

Přesvědčí vás o tom senioři, kteří navštěvují pravidelně v centru Ostravy Kurz výtvarných technik, vedený akademickým malířem Josefem Odráškou.

„Vlastně nejde čistě o práci. Jde o to, že se setkají, povykládají si. Po práci si vždycky sedneme, dáme si nějakou dobrotu. Jde spíš o tu zábavu a komunikaci,“ říká Honová.

A potvrzuje to i vedoucí odboru sociálních věcí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Alena Antoszyková. „Akce Zachraňme lavičky je úplně úžasná, protože nejenže se sejdou lidé, kteří tady bydlí, ale poznají se mezi sebou a můžou taky pro sebe něco udělat,“ dodává.

I když už teď senioři mají lavičky opravené, v domově je podle Jany Honové pořád co dělat. „Do budoucna určitě ještě tady na zahradě potřebujeme udělat zábradlíčko pro túje a na podzim pak listí a takový ten běžný zahradní úklid,“ nastiňuje koordinátorka.

autor: Veronika Fajkusová
Spustit audio

Související